Kipec Spirit of Ecstasy
Utrip mesta · mobilno

Znameniti kipec na pokrovu motorja Rolls-Roycea, krasotica, poimenovana Duh ekstaze oz. Spirit of Ecstasy, je smetana na vrh torte ekskluzivnosti teh prestižnih britanskih avtomobilov in velja za najbolj iskan ter najdražji znak v avtomobilski industriji. Kipec, podobno kot nekoč štrleča Mercedesova zvezda, kar kliče po tem, da ga nekdo ukrade. Toda tistega, ki ga zasrbijo prsti, čaka neljubo presenečenje. Avtomobil je namreč opremljen s posebnim sistemom proti kraji kipca, zato ga je nemogoče ukrasti! No, razen skupaj s celotnim avtomobilom.

Kipec na pokrovu motorja avtomobilov Rolls-Royce, Spirit of Ecstasy, je nemogoče ukrasti. Britanci so ga namreč opremili s posebnim sistemom proti kraji, kajti lepotica, ki štrli iz maske in včasih dosega vrednosti tudi nad deset tisoč evrov, je pravcata trofeja za nepridiprave. Toda jih čaka hladen tuš.

PREBERITE ŠE: Rolls-Royce Vision Next 100 – vozilo za oligarhe iz 22. stoletja

Kipec, ki je na avtomobilu prisoten že vse od leta 1920, navdih zanj pa je kipar Charles Skyes našel v ljubici ustanovitelja znamke Rolls-Royce Johna Edwarda Scotta Eleanor Velasco Thornton, se namreč pred rokami nepridipravov skrije pod pokrov motorja (piedestal je na vzmetnem mehanizmu, ki kipec samodejno zloži pod masko motorja, skrije pa ga lahko tudi lastnik sam s pritiskom na gumb v potniški kabini), potem ko ga želi kdo kakorkoli potegniti. Nihče se pač ne dotika dame kar tako!

To velja za prav vse modele, narejene od leta 2004 dalje, sistem proti kraji pa je del osnovnega paketa.

Večina kipcev Spirit of Ecstasy je narejenih iz nerjavečega jekla, naročite pa lahko tudi takšnega iz 24-karatnega zlata ali kristalnega stekla.

Rolls-Royceov kipec Spirit of Ecstasy:

Kipec Spirit of EcstasyOdpri galerijo
Menjava gum na avtomobilu Kako zamenjati kolo na avtomobilu – vodič za ženske Dvignjeni mega avtobus TEB. Dvignjeni drseči avtobus je tu in je že prepeljal prve potnike Ajda Sitar in Captur Lov na #IconicFestivalMoments Dirkanje vzvratno Backwards Drag Racing = vzvratno dirkanje z avtomobili, polno spektakularnih nesreč · ·