fbpx

Kateri so najpogostejši priimki v Evropi in kakšen je njihov pomen?

Najpogostejši priimki v Evropi

V Sloveniji je slika jasna. Najpogostejši priimek je Novak. Novakov je v Sloveniji trenutno prek 11 tisoč, sledita mu Horvat in Kovačič. Kakšna pa je slika v Evropi, si lahko preberete v nadaljevanju, kot tudi, kaj najpogostejši priimki povedo o značaju in zgodovini posameznih evropskih držav.

Po trenutnih podatkih Statističnega urada Republike Slovenije je najpogostejši priimek v Sloveniji Novak. A to ste že vedeli. Zagotovo pa niste vedeli, da je Novak tudi najpogostejši priimek na Poljskem (Nowak) in Češkem (Novák) ter da je naš drugi najpogostejši priimek – Horvat – najpogostejši priimek na Hrvaškem.

Najpogostejši priimki v Evropi.
Najpogostejši priimki v Evropi

Zemljevid z najpogostejšimi priimki v Evropi je pripravil češki jezikoslovec, umetnik in matematik Jakub Marian, ki pa se ni zakopal le v statistiko, ampak se je ukvarjal tudi z onomastiko oz. imenoslovjem, ki med drugim pomaga osvetljevati družbeno zgodovino. In kakšen je pomen priimka Novak? Beseda izhaja iz besede nov (kot novinec). Novák je bil nekoč moški, izbran za vojaško službo, bilo pa je to tudi poklicno ime za človeka, ki ustvarja nove obdelovalen površine (t. i. novine). A priimek izvira od drugod. Z besedo Novak naj bi Slovenci označevali priseljenca, tujca, ki se je priselil k nam. Za naše prednike je bilo to tako pomembno, da so ta podatek vključili kar v tujčevo ime, ki se je nato prenašalo na njegove potomce.

PREBERITE ŠE: 8 znanstveno dokazanih razlogov, zaradi katerih se zaljubimo

Pomen najpogostejših priimkov v Evropi.
Pomen najpogostejših priimkov v Evropi.

Horvat je najpogostejši priimek tako na Slovaškem kot Hrvaškem, ker pač Hrvate najbolj definira to, da so Hrvati (Horvat je star izraz za Hrvata). Zanimiva ozadja imajo tudi drugi najpogostejši evropski priimki. Nemci so bili nekoč dežela mlinarjev, zato je Müller pričakovano na vrhu seznama. Enako je tudi v Švici. Pri Angležih so bili nekoč vsi kovači (Smith) in so še danes, a le po priimku in ne poklicu. Veliko Francozov je očitno potomcev boga Marsa (v rimski mitologiji je bil to bog pomladi, plodnosti in vojne ter zavetnik kmetov), saj se jih največ piše Martin (beseda je nastala iz besede Mars). V Italiji je bilo nekoč očitno zelo veliko rdečelascev, saj je njihov najpogostejši priimek Rossi (množina za besedo rosso, ki pomeni rdeče). Rusi so se imeli nekoč očitno za zelo molčeče, miroljubne in nežne, saj njihov najpogostejši priimek Smirnov(a) pomeni prav to. Nagy je najpogostejši priimek na Madžarskem in pomeni ‘veliki’ (vzdevek za veliko in vplivno osebo).

Dodatne Informacije

Več informacij:
jakubmarian.com

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!