Robot novinar
V zraku · tehnologija

Bodo novinarje v prihodnosti nadomestili roboti in namesto njih pisali članke? Metropolis Daily je namreč objavil članek, ki ga je v celoti napisal robot novinar Xiao Nan, ki je usposobljen pisanja daljših in krajših prispevkov. Svoj prvi prispevek je napisal v pičli sekundi!

S Kitajske prihaja vest, da je robot Xiao Nan napisal prvi članek. Objavil ga je Southern Metropolis Daily, gre pa za novico o lokalnem festivalu, dolgo 300 znakov. Za delo je umetna inteligenca potrebovala zgolj eno sekundo. Sistem je sposoben pisanja tako kratkih kot tudi daljših sestavkov.

Se morajo novinarjem tresti hlače? Umetna inteligenca je po besedah razvijalcev robotov zmožna boljše analize podatkov, robot pa je tudi hitrejši od človeka. Novinarjem sicer še ni treba biti plat zvona, saj umetna inteligenca še ni sposobna spraševati spontanih vprašanj, opravljati intervjujev in izbirati zornega kota pisanja, prav tako ne zna presojati golih dejstev.

PREBERITE ŠE: Hankook Mirae Method-2: robotske obleke niso več znanstvena fantastika

Xiao Nan ni prvi primer pisanja robota. Že leta 2014 je Los Angeles Times objavil članek algoritma Quakebot, ki je pisal o potresu. Zadnje raziskave kažejo, da bi lahko roboti v ZDA do leta 2021 prevzeli do šest odstotkov delovnih mest.

Tipkovnica Lofree Retro tipkovnica Lofree – reinkarnacija pisalnega stroja CES 2017 CES 2017 – najboljše z največjega svetovnega sejma elektronike Samsung Drive Samsung Drive: vadba varne vožnje s pomočjo navidezne resničnosti Računalnik Volta V Volta V – osebni računalnik z lesenim ohišjem · ·