So novinarjem šteti dnevi – robot Xiao Nan sam napisal in objavil članek

Robot novinar

Bodo novinarje v prihodnosti nadomestili roboti in namesto njih pisali članke? Metropolis Daily je namreč objavil članek, ki ga je v celoti napisal robot novinar Xiao Nan, ki je usposobljen pisanja daljših in krajših prispevkov. Svoj prvi prispevek je napisal v pičli sekundi!

S Kitajske prihaja vest, da je robot Xiao Nan napisal prvi članek. Objavil ga je Southern Metropolis Daily, gre pa za novico o lokalnem festivalu, dolgo 300 znakov. Za delo je umetna inteligenca potrebovala zgolj eno sekundo. Sistem je sposoben pisanja tako kratkih kot tudi daljših sestavkov.

Kaj sploh še ostane novinarju?
Kaj sploh še ostane novinarju?

Se morajo novinarjem tresti hlače? Umetna inteligenca je po besedah razvijalcev robotov zmožna boljše analize podatkov, robot pa je tudi hitrejši od človeka. Novinarjem sicer še ni treba biti plat zvona, saj umetna inteligenca še ni sposobna spraševati spontanih vprašanj, opravljati intervjujev in izbirati zornega kota pisanja, prav tako ne zna presojati golih dejstev.

PREBERITE ŠE: Hankook Mirae Method-2: robotske obleke niso več znanstvena fantastika

Bo nekoč članke pisala umetna inteligenca?
Bo nekoč članke pisala umetna inteligenca?

Xiao Nan ni prvi primer pisanja robota. Že leta 2014 je Los Angeles Times objavil članek algoritma Quakebot, ki je pisal o potresu. Zadnje raziskave kažejo, da bi lahko roboti v ZDA do leta 2021 prevzeli do šest odstotkov delovnih mest.

Prelistaj našo revijo

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
10 izjemno zabavnih trikov za Google (2020)