Stavba leta 2017
Utrip mesta · arhitektura

Leta 2014 je jugozahod Kitajsko stresel in pretresel grozovit potres, ki je terjal skoraj 600 smrtnih žrtev, uničil pa je premnogo domov. Evakuirati so namreč morali več kot 23.000 ljudi. Strašne številke. In po takšnih grozotah se strokovna javnost vedno sprašuje, kako bi se dalo bolje zaščititi pred silami narave, ki jim žal ne moremo ubežati. Kitajska univerza v Hongkongu je prejela prvo nagrado na World Architecture Festival 2017. Poglejmo, zakaj.

Stavba leta 2017, zmagovalka World Architecture Festival 2017, je protipotresna hiša. V kitajski vasi Guangming se je tistega nesrečnega leta večina stavb porušila. Kako preprečiti popolno porušenje oziroma kako najhitreje vzpostaviti normalne bivanjske pogoje? Odgovor naj bi našli v kitajski univerzi iz Hongkonga. Tradicionalne tehnike in tehnologije gradnje so postavili pod vprašaj ter jih dodobra prevetrili. Zgradili so prototip hiše, ki naj bi bolje kljubovala potresnim sunkom, njena gradnja pa žrtvam ne bi predstavljala prevelikega finančnega zalogaja.

Konstrukcija hiše je sestavljena iz materialov, kot so pesek, trava in glina. Dvojna zastekljena okna in izolirana streha bodo zagotavljali zadrževanje toplote v nizkih temperaturah ter ohranjali prijetno klimo v vročih dneh. Predvsem pa gre za hišo, ki si jo bodo lahko privoščili ljudje z nižjimi prihodki, ki pa jih prav na potresnih območjih ni malo.

Sicer si pa želimo, da bi vzrokov za takšno gradnjo bilo v prihodnje čim manj.

Galerija – Stavba leta 2017

Stavba leta 2017Odpri galerijo

Bi imeli lastno igrišče za hokej? Ezicerinks: Bi imeli lastno igrišče za hokej? Premična vikend hišica Premična vikend hišica Snøhetta: prva podvodna restavracija v Evropi Tako bo videti prva podvodna restavracija v Evropi Aston Martin gradi rezidenco za novodobne Bonde Aston Martin gradi rezidenco za novodobne Bonde · · · ·