Tako so izgledale fitnes naprave 130 let nazaj!
V zraku · buzz buzz

Tako so bile videti prve naprave za fitnes! Zanje je zaslužen švedski zdravnik in ortoped Gustav Zander, ki je pred 130 leti zasnoval prve sodobne naprave, pojmovane kot osnova naprav za fitnes še danes, čeprav na fotografijah, posnetih leta 1892, delujejo kot mučilne naprave.

Vas zanima, kako so bile videti prve fitnes naprave na svetu, predhodnice današnjih? Čeprav se tedaj še ni imenoval fitnes, temveč Inštitut Gustava Zanderja, ta velja za praočeta današnjih studiev/centrov za fitnes. Ustanovljen je bil konec 19. stoletja. Tedaj so zdravniki za boljše počutje ponujali tablete in druge pripravke, dr. Gustav Zander pa je bil prepričan, da se bodo ljudje počutili bolje in imeli več energije, če bodo izvajali terapije z njegovimi napravami.

Prepričan je bil, da bodo krepile telo in duha in da se bo ljudem čas, preživet na napravah, bogato povrnil. In kako prav je imel oče fitnesa! Kako so bile videti prve naprave za fitnes, si lahko ogledate v spodnji fotogaleriji.

PREBERITE ŠE: 100 let ženske vadbe: ženski fitnes trendi skozi čas

Dandanes je telesna vadba dnevna rutina marsikoga, a kot boste videli, želja po izklesanem telesu sega v viktorijansko dobo. Naprave hranijo v stockholmskem narodnem muzeju znanosti in tehnologije (National Museum of Science and Technology).

Tako so izgledale fitnes naprave 130 let nazaj!Odpri galerijo
Champagne Gun - ultimativno orožje za zabave Champagne Gun – vodna pištola za steklenico šampanjca Razglednice lepotic iz pozabljenega obdobja Razglednice lepotic iz pozabljenega obdobja 3D tatuji 3D-tatuji, ki izstopajo (ko jih gledate s 3D-očali) Kako veš, da si ji všeč? Za fante: kako veš, da si ji všeč?