15 staršev je priznalo, kaj najbolj obžalujejo pri vzgoji svojih otrok
V zraku · odnosi

V kakšne osebe bodo zrastli otroci, je v veliki meri odvisno tudi od staršev. In četudi pogosto ne želijo priznati, da nimajo prav, se je 15 staršev opogumilo in priznalo, katere stvari najbolj obžalujejo pri vzoji svojih otrok.

Z vzgojo, okoljem in starševskim stilom se povezuje cel kup otrokovih lastnosti – od inteligentnosti, čustvene stabilnosti in socialnih spretnosti. Zato je toliko pomembno, kako starš vzgaja svoje potomce!

Na znanem forumu Reddit so starši podelili stvari, ki zakrivili kot starši in jih močno obžalujejo. Vendar! Tudi starši so zgolj ljudje in če se še tako trudijo, bodo neizbežno pri vzgoji naredili kakšno napako. Nihče ni popoln in dejstvo je, da otroci tudi ne potrebujejo popolnega starša (le dovolj fizično in čustveno prisotnega).

Stvari, ki jih starši obžalujejo pri vzoji otrok:

1. Uporaba javnega poniževanja kot vzgojnega ukrepa.
2. Prepoved ali pa neodobravanje, da bi otrok poskusil nekaj, kar mu verjetno ne bo uspelo, samo zato, da ne bi bil razočaran – tako se otroci naučijo, da je boljše ne poskusiti, saj so napake preveč strašljive, da bi jih tvegali.
3. Siljenje, da do konca pojejo, kar je na njihovih krožnikih.

4. Pretirana obsedenost s higieno, saj so imeli nekateri otroci zaradi tega slabši imunski sistem.
5. “Prijazno” zafrkavanje, če jim je bil všeč kakšen fant ali dekle.

6. Spolno stereotipna vzgoja, kot je na primer zaviranje sinove želje, da bi treniral balet (ker je to “za punce”) ali pa nespodbujanje deklic, da bi se vključile v nogomentno ekipo (ker je to bolj “za fante”).
7.  Premalo preživljanja skupnega časa s svojimi otroki.

8. Obžalujejo, da svojih najstniških otrok niso vzeli resno – velikokrat so namreč zgolj zamahnili roko in njihove težave opisali kot normalne in neškodljive najstniške probleme, v resnici pa je za najstnike lahko določena težava precej travmatična.
9. Prepoved brez razlage in zgolj z argumentom “ker sem jaz tako rekel/-a”.
10. Nikoli jih niso objemali starši in tudi oni so premalo objemali svoje otroke. Morali so se naučiti objemati.

4 sporočila, s katerim ga boš v hipu naredila ljubosumnega 4 sporočila, s katerimi ga boš v hipu naredila ljubosumnega Ko upaš na VEČ: ta dejanja nedvomno kažejo, da si zanj le prijateljica Ko upaš na VEČ: ta dejanja nedvomno kažejo, da si zanj le prijateljica 2 vprašanji, zaradi katerih je razpadlo na tisoče zvez: si jih upata zastaviti? 2 vprašanji, zaradi katerih je razpadlo na tisoče zvez: si ju upata zastaviti? shutterstock_453635980 Zakaj bi morali odpustiti staršem, ki so nas prizadeli? Zaradi tega enega razloga! ·