Tisoč otokov v Kanadi
Utrip mesta · destinacija

Tisoč otokov je področje v Kanadi, ki ga sestavlja natanko 1.864 večjih in manjših otočkov, na katerih stoji tudi samo po ena hiša ali eno drevo. Si predstavljate, da bi živeli na tako majhnem otoku?

Križarjenje med Tisoč otoki ob skrajnem robu jezera Ontario in ob meji med Kanado in ZDA je vsekakor pravo doživetje. Otoki se raztezajo na približno 80 kilometrih ob reki St. Lawrence, največ pa se jih nahaja med zalivom Cape Vincent in pristaniščem Alexandria v ZDA ter mestoma Kingston in Rockport v Kanadi.

Po velikosti so si otoki zelo različni in na nekaterih stoji le ena sama hiša, na tistih še manjših in neposeljenih, pa tudi le nekaj dreves. To je bil tudi eden od kriterjev, po katerem so otoke prešteli. Vsak mora imeti namreč vsaj eno drevo in biti celo leto nad vodno gladino. Največji med otoki je otok Wolfe, ki je dolg približno 29 kilometrov in širok 9 kilometrov. Na njem živi okoli 1.400 prebivalcev. V primerjavi z njim je najmanjši otok, imenovan ‘Just room enough’, kar bi v prevodu pomenilo ‘komaj dovolj prostora’, pravi malček. Na njem stojijo le ena hiša in nekaj klopi, ki stojijo tik ob steni hiše.

Ljudje do otokov dostopajo s čolni, elektrika pa je napeljana pod vodo. Dvajset od kar 1.864 otokov sestavlja Narodni park Tisoč otoki, ki je najstarejši med kanadskimi narodnimi parki vzhodno od gorovja Rockies. V parku se nahajajo številni kraji za kampiranje, poti za pohodnike, vsako leto pa se tam odvije tudi veliko družinskih dogodkov.

Tisoč otokov v KanadiOdpri galerijo
Skrita plaža v Mehiki Skrita plaža v Mehiki je pravi skriti raj metro-cover 12 najlepših metro postaj v Evropi Verona za romantike cover-muzeji 10 najzanimivejših evropskih galerij in muzejev, ki si jih lahko ogledamo brezplačno · ·