english-patient-the-DI-2
Kulturni izbor · knjige

To je knjiga, ki je prejšnji teden v Londonu dobila prestižno nagrado Golden Man Booker Prize v kategoriji leposlovje. Knjiga Angleški pacient je osvojila svojo prvo Bookerjevo nagrado že leta 1992, štiri leta pozneje pa so po njej posneli uspešno filmsko adaptacijo.

Romantična zgodba o ljubezni in  zapletih v odnosih med drugo svetovno vojno je prejšnji teden v Londonu osvojila prestižno nagrado Golden Man Booker Prize. Angleški pacient izpod peresa Michaela Ondaatjeja je najboljša knjiga, napisana v zadnjih 50 letih. Knjiga je v javni anketi premagala štiri druge finaliste. Michael Ondaatjea niti za minuto ni verjel, da bi lahko njegov Angleški pacient zmagal, rezultat pa je delno pripisal tudi uspešni filmski adaptaciji režiserja Anthonyja Minghella.

Kaj pa je vsebina najboljše knjige zadnje polovice stoletja? V knjigi spoznamo življenja štirih protagonistov: hudo opečenega moškega, njegovo zdravniško sestro, kanadskega tatu in angleškega inženirca. V knjigi se prepleta sedanjost in preteklost, pogost pa je tudi narativni obrat med glavnimi karakterji. V knjigi je tudi veliko romantike. Spodaj si lahko ogledate napovednik za istoimensko filmsko adaptacijo.

PREBERITE ŠE: Top 10: najboljše knjige za na plažo to poletje

toa-heftiba-703461-unsplash 10 (avto)biografij, ki bi jih moral prebrati vsak moški knjige za mamice 8 knjig za zaposlene mamice, ki to poletje potrebujejo nekaj časa zase 5b02e88b3797e92a008b4f05-960-720 5 knjig, ki jih moraš letos prebrati po mnenju Billa Gatesa photo-1524356750934-a53b36db5ea3 5 znanstvenih razlogov, zakaj bi morali več brati · · ·