Prva stanovanjska hiša natisnjena s 3D tiskalnikom
Utrip mesta · arhitektura

Gradnjo stanovanjskih hišo običajno spremlja brnenje gradbenih strojev. Toda hiša, ki jo postavilo podjetje Apis Cor, je nastala drugače. Na delovišču ni bilo delavcev, ni bilo vreč cementa, ni bilo opek. Zrasla je namreč s pomočjo 3D-tiskalnika.

3D-tiskanje odpira številne nove možnosti in spreminja tradicionalne načine izdelave stvari. Sploh ker je tehnologija 3D-tiskanja postala dostopnejša, tovrstni tiskalniki pa segajo od preprostih modelov za domačo rabo do dragih industrijskih modelov. Do zdaj so s pomočjo 3D-tiskalnika natisnili že marsikaj, med drugim motocikel in avtomobil. Tudi posamezne dele hiše.

Toda podjetju Api Cor je uspelo nekaj, kar ni uspelo še nikomur in bo verjetno zamajalo temelje gradbeništva. Izdelali so inovativni 3D-tiskalnik, ki spominja na žerjav in je zmožen hišo postaviti na licu mesta in to iz enega kosa. So gradbenim strojem šteti dnevi?

PREBERITE ŠE: Adidas 3D Runner – prve superge Adidas izdelane s 3D-tehnologijo

Poleg tega, da tovrstna gradnja močno zmanjša stroške gradnje (za gradnjo hišo s posnetka je bilo treba odšteti vsega 9500 evrov) in spremljajoči hrup, je tiskalniku uspelo hišo zgraditi v pičlih 24 urah. Stoji v kraju Stupino 100 kilometrov južno od Moskve, hiša pa se ne razlikuje od hiš, ki so bile zgrajene na tradicionalen način. Omogoča tudi različne načine izolacije.

Galerija – prva stanovanjska hiša, natisnjena s 3D-tiskalnikom:

Prva stanovanjska hiša, natisnjena s 3D-tiskalnikomOdpri galerijo
Stara cementarna je zdaj moderen dom. Stara cementarna je danes dom, ki vam bo vzel dih! Prehodi za živali Fascinantni živalski nadvozi in podvozi Apple Park Apple se seli v futuristični Apple Park, drzno vizijo Steva Jobsa Vrtljivi nebotičnik Dynamic Tower Dynamic Tower: Dubaj dobiva tudi vrteči se nebotičnik! · · · · · ·