To je prva stanovanjska hiša, natisnjena s 3D-tiskalnikom

Prva stanovanjska hiša natisnjena s 3D tiskalnikom

Gradnjo stanovanjskih hišo običajno spremlja brnenje gradbenih strojev. Toda hiša, ki jo postavilo podjetje Apis Cor, je nastala drugače. Na delovišču ni bilo delavcev, ni bilo vreč cementa, ni bilo opek. Zrasla je namreč s pomočjo 3D-tiskalnika.

3D-tiskanje odpira številne nove možnosti in spreminja tradicionalne načine izdelave stvari. Sploh ker je tehnologija 3D-tiskanja postala dostopnejša, tovrstni tiskalniki pa segajo od preprostih modelov za domačo rabo do dragih industrijskih modelov. Do zdaj so s pomočjo 3D-tiskalnika natisnili že marsikaj, med drugim motocikel in avtomobil. Tudi posamezne dele hiše.

Verjeli ali ne, te hiše ni zgradila človeška roka.
Verjeli ali ne, te hiše ni zgradila človeška roka.

Toda podjetju Api Cor je uspelo nekaj, kar ni uspelo še nikomur in bo verjetno zamajalo temelje gradbeništva. Izdelali so inovativni 3D-tiskalnik, ki spominja na žerjav in je zmožen hišo postaviti na licu mesta in to iz enega kosa. So gradbenim strojem šteti dnevi?

PREBERITE ŠE: Adidas 3D Runner – prve superge Adidas izdelane s 3D-tehnologijo


Poleg tega, da tovrstna gradnja močno zmanjša stroške gradnje (za gradnjo hišo s posnetka je bilo treba odšteti vsega 9500 evrov) in spremljajoči hrup, je tiskalniku uspelo hišo zgraditi v pičlih 24 urah. Stoji v kraju Stupino 100 kilometrov južno od Moskve, hiša pa se ne razlikuje od hiš, ki so bile zgrajene na tradicionalen način. Omogoča tudi različne načine izolacije.

Galerija – prva stanovanjska hiša, natisnjena s 3D-tiskalnikom:

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!