dmth_wp1_1920
V zraku · buzz buzz · Kulturni izbor · film

Noč čarovnic že preži za vogalom, da nas prestraši s svojimi maskami. Takrat pa nas ne bodo strašile le čarovnice, volkodlaki in vampirji, temveč tudi grozljivke. In dobra grozljivka je takšna, ob kateri se še tako pogumnemu fantu naježijo kocine. Kakšen pa je razlog, zakaj se ti zdijo grozljivke strašljive? Kako to razlaga znanost, si lahko prebereš v članku.

Kakšen je znanstveni razlog, zakaj se ti zdijo grozljivke strašljive? Ko gledamo grozljivke, se v možganih aktivira jedro z imenom amigdala. Gre za skupek nevronov v obliki mandlja v temporalnem predelu možganov, ki je med drugim še posebej pomemben za procesiranje čustev, še posebno strahu. Ko se amigdala aktivira, se  v  telesu sprožijo različni procesi, ki, poenostavljeno rečeno, vodijo v povečano pozornost, sproščanje adrenalina, napetost in pripravljenost na beg ali boj.

Zakaj pa se kljub neprijetnim občutkom, ki nam jih grozljivke sprožijo, še vedno vračamo k njim? Odgovorov na to vprašanje je več. Ena izmed možnih razlag je, da nekateri uživajo ob sproščanju adrenalina. Druga razlaga se imenuje teorija transferja vznemirjanja, ki pravi, da strah ojača druga pozitivna čustva.


8 knjig, ki jih morl vsak vodja prebrati, če želi biti uspešen 8 knjig, ki jih mora prebrati vsak vodja, če želi biti uspešen Kateri klasični Halloween film moraš gledati glede na tvoje astrološko znamenje? 4 lastnosti ljudi, ki radi jedo z rokami, sovražijo pa pribor 43249413_395684940974959_7894684617748631610_n 8 milijonarjev, ki so postali bogati, zahvaljujoč eni sami čudni ideji Osupljive 3D tetovaže, v katere morate pogledati dvakrat Osupljive 3D-tetovaže, v katere morate pogledati dvakrat · · ·