70534441_1115292335526633_695122108157052583_n
V zraku · buzz buzz

Kdo so slovenski vlogerji, ki bi jim moral slediti, pa jim morda še ne? Pobrskali smo za različnimi ustvarjalci video vsebin, ki delujejo na različnih področjih (avtomobilizem, lepota in opremljanje, komentiranje aktualnih zadev …), hkrati pa vlogajo tako v slovenščini kot v angleščini.

Vsakemu poznan spletni portal YouTube je odlična priložnost za ustvarjanje video vsebin. Poleg brezplačnih vsebin za gledalce, ustvarjalcem omogoča brezplačno deljenje svojih vsebin, in če so zares dobri, tudi služenje z njimi. Ravno YouTube je krivec, da se je razširila tako imenovana vlog scena, kjer lahko vlogerji gledalce vizualno popeljejo v svoje življenje. Tudi pri nas je trenutno kar nekaj vlogerjev, ki s svojimi vsebinami navdušujejo tako Slovence kot tujce, mi pa smo za vas pripravili 5 tistih, ki izstopajo na svojem področju.

Slovenski vlogerji, ki jih moraš spremljati

1. Cool Mamacita in Cool Fotr

Trenutno na slovenski vlogerski sceni definitivno najbolj »raztura« sveže poročeni par, ki se je pred leti razvil v resničnostnem šovu Gostilna išče šefa. Jani Jugovič in partnerica Teja Perjet, danes bolj znana kot Cool fotr in Cool Mamacita, sta se pred televizijskimi kamerami zaljubila, nato pa njuno zgodbo nadaljevala na svojem YouTube kanalu. Gledalce s svojimi vlogi popeljeta v njuno družinsko življenje, kjer ne manjka ljubezni, zanimivih prigod in smeha, s katerimi se lahko poistoveti čisto vsak starš ali partner.

V intervjuju za Dnevnik sta lani na vprašanje o izpostavljanju svojih otrok pred celo Slovenijo pojasnila, da sama odločata za svoje otroke in da jima je najbolj pomembno to, da vzgojita poštene otroke z vrednotami, ki so zares pomembne. Cool Mamacita pravi, da tovrstno snemanje ni nič groznega in da če otroci ne želijo biti snemani, tudi niso, saj so zanju vedno na prvem mestu. Njun namen je namreč drugim staršem in partnerjem prikazati tegobe, s katerimi se včasih srečuješ kot starš, in jim na ta način pomagati, da se zavedajo, da niso sami v tem.

Trenutno sta posnela malo manj kot 300 vlogov na njunem skupnem YouTube profilu Cool Fotr, ki ima skoraj 22 tisoč naročnikov, število pa iz dneva v dan narašča. Njuni blogi so zagotovo eni izmed najbolj vrednih ogleda, saj poskrbijo za nekaj smeha in hkrati uporabnih nasvetov.

2. Barbara4u2c

Barbara Horvat, svetu bolj znana kot Barbara4u2c, je slovenska vlogerka, ki živi v Los Angelesu. Njen YouTube profil ima kar 223 tisoč naročnikov, seveda pa eden od razlogov za večje število sledilcev ta, da vloga v angleščini in ne v slovenščini, saj se na ta način lažje izraža in doseže širše občinstvo. V vlogih pa ne spremljamo njenega vsakodnevnega življenja, ampak so ti bolj usmerjeni v informiranje, komedijo, komentarje in kritike na aktualne zadeve, s čimer se razlikuje in izstopa od večine današnjih vlogerjev.

Njen najbolj popularen vlog, ki ima 1,8 milijonov ogledov, je njena humorna primerjava med evropskimi in ameriškimi dekleti, ki jo je objavila že leta 2016. Če vas torej zanima kritičen in humoren pogled na svet Slovenke, ki živi v Ameriki, in vam angleščina ni tuja, je Barbara4u2c zagotovo vredna vaših nekaj minutk na teden.

3. Lepa afna

Lea Filipovič, lepotna vlogerka Sloveniji znana kot Lepa afna je na sceni od leta 2014, ko je na YouTube po zgledu tujih vlogerk začela objavljati posnetke ličenja, urejanja frizure in ocenjevanja ličil in kozmetičnih izdelkov. V svojih vlogih je spregovorila tudi sebi, svoji negi in najljubših izdelkih. Prvotno lepotni vlog se je tako razvil v spremljanje njenega življenja v kombinaciji z modo in ličenjem. Danes ima kar 51,6 tisoč naročnikov, njen najbolj priljubljen vlog pa več kot pol milijona ogledov.

V intervjuju za Cosmopolitan je letos priznala, da je za svoj prvi video potrebovala kar 9 mesecev. Je namreč velika perfekcionistka in je želela, da je že od začetka vse popolno. Vse to je spremljalo veliko neprespanih noči, bolečine in stresa, ki ga YouTube ne pokaže.

Danes, 5 let kasneje, se vlogerka zaveda kaj hoče in koliko je vredna. Njene vsebine so zabavne in inovativne, pod sabo pa ima veliko bazo oboževalk (in oboževalcev), ki se jim lahko pridružite, ko jo »počekirate«.

4. Komotar Minuta

(Bivši) novinar Ciril Komotar je eden od slovenskih vlogerjev, ki ga mora spremljati vsak ljubitelj avto-moto scene. Svojo poklicno pot je začel kot novinar, ki je pokrival avtomobilistično področje, nato pa se je odločil za malo drugačno pot – vloganje. Znanje, ki si ga je nabral ob dolgoletnih izkušnjah v avtomobilistični industriji, in zabaven pristop sta bila recept do njegovega uspeha. Danes ima njegov YouTube kanal Komotar minuta dobrih 32 tisoč naročnikov, ustvaril pa je že več kot 800 video vsebin.

Seveda pa njegov kanal ni namenjen zgolj ljubiteljem avto-moto področja. Njegovi vlogi so skozi čas prešli tudi na druga področja njegovega življenja, ki se jih loti na humoren in informativen način. Tako lahko v njih izveste, zakaj s svojo hčerko govori angleško, kako njegova partnerica, ki je Štajerka, nakupuje v Ikei in izgovarja besedo »živjo«, ter kaj Tina Maze meni o Kekcu, vicih in otrocih. Vlogi so tako primerni za vse, ki se radi nasmejijo in hkrati izvedo kaj novega.

5. SaraBeautyCorner

Sara Mozetič je Primorka, ki trenutno živi na Norveškem, kjer v okviru svojega »lepotnega kotička« ustvarja pisane,inovativne in zabavne vloge. Na kanalu SaraBeautyCorner ima danes skoraj 10,5 milijonov naročnikov, njen najbolj priljubljen video pa kar 148 milijonov ogledov. Sara je tako rekorderka med slovenskimi vlogerji, z ozirom na to, da zaradi večjega dosega vloga v angleščini.

S pomočjo njenih vlogov se lahko naučite veliko uporabnih trikov za ličenje in urejanje frizure, kako si brez stroškov okrasiti sobo in ustvariti svoje šolske pripomočke ter oblačila, kako se zjutraj čim prej urediti, kako ustvariti ogromno liziko, in še več podobnih inovativnih zadev, ki jih Sara pospremi z obilo humorja in barv.

Če znate angleško in če se kdaj znajdete v situaciji, ko bi radi nekaj doma ustvarili sami, je SaraBeautyCorner rešitev za vas.

Slovenska vlogerska scena pa premore še veliko več kot le teh pet, ki smo vam jih predstavili.

Drugi slovenski vlogerji z veliko naročniki, prav tako vredni ogleda, so:

Neva Boškin – Neva Šušmelj (lepota in življenjski slog, 33,8 tisoč naročnikov)
AnjaSuska – Anja Susič (življenjski slog in zdravo življenje, 13,2 tisoč naročnikov)
Barbi in Matic – Barbara Završnik in Matic Cvetko (življenjski slog, 28,8 tisoč naročnikov)
Kat4k – Tjaša Deu (življenjski slog in tehnologija, 22,9 tisoč naročnikov – v angleščini)
Kaya Solo – Kaja Kočevar (življenjski slog, 25,9 tisoč naročnikov)
DAMJAN FAMILY – Niki, Jernej in Taya Damjan (življenjski slog, 13,6 naročnikov)


Sibirski haski (Foto: IG @husky.dynasty) 10 veličastnih: to so najlepši psi na svetu! shutterstock_61926829 (1) copy Kondomi Saint Laurent: naj bo vajin seks čisti luksuz To je tvoja sanjska služba: ali je tvoj astrološki znak povezan s tvojim poklicem? To je tvoja sanjska služba glede na tvoje astrološko znamenje autumnpeltier1 Mladi podnebni aktivisti, ki spreminjajo svet, a jih ne poznaš ·