fbpx

Slovenski eko vinarji: slovensko ekološko vino za vsak okus

Ekološko vinogradništvo Rodica (Foto: rodica.si)

Kdo so slovenski eko vinarji, ki pridelujejo ekološka vina za vsak okus?

Povpraševanje po ekološko pridelani hrani iz dneva v dan narašča, nič drugače pa ni pri vinu. Ekološko vinogradništvo in vinarstvo je pri nas v porastu ter je del zelenega turizma. Tako pridelano vino ima intenzivnejšo barvo in bogat okus, prav tako pa je pridelovanje veliko bolj prijazno do okolja. Od leta 2012 lahko tako pridelana vina nosijo tudi logotip EU Organic, nimajo ga pa še vsi.

Kljub veliko boljši kakovosti, ki jo ima ekološko vino, so stroški za njegovo pridelavo v primerjavi s konvencionalno pridelavo precej višji, pridelek pa manjši, zato se za ta način ne odloči veliko vinarjev. Pri nas pa se jih je kljub najde kar nekaj, ki so se odločili za proizvajanje tovrstnega vina, ki navdušuje tudi tujce.

Slovenski eko vinarji: slovensko ekološko vino za vsak okus

Biološko dinamična kmetija Urbajs

Biološko dinamična kmetija Urbajs (Foto: IG @monvinicstore)
Biološko dinamična kmetija Urbajs (Foto: IG @monvinicstore)

Aci Urbajs je prvi slovenski vinar s certifikatom Demeter, kjer mora pridelovalec spoštovati biodinamična načela. Je tudi eden bolj priznanih slovenskih naravnih vinarjev, v vino ne posega, ampak prepušča naravi sami, da ga naredi. Ko odpreš steklenico, torej nikoli zares ne veš kaj te čaka.

Svojemu vinu nič ne dodaja in nič ne odvzema. Po domače povedano, grozdje stisne, nalije v sode, in čaka, kaj bo nastalo, pri tem pa, kot pravi sam, pomagajo »vile rodovnice«. To so kvasovke, encimi in glive, ki so iz zemlje prešle na grozd. Zato zagotovo ni drugega vinarja, ki bi na mizo lahko postavil bolj različna vina. Njegove biodinamične posebnosti lahko najdemo od Stockholma do Pariza, pri nas pa sta njegovi gostinski bazi Hiša Franko in Krištof.

Biološko dinamična kmetija Urbajs
Rifnik 44b
Šentjur

info-urbajs.si

Ekološko vinogradništvo Rodica

Ekološko vinogradništvo Rodica (Foto: rodica.si)
Ekološko vinogradništvo Rodica (Foto: rodica.si)

Rodica je ena največjih ekoloških vinogradniških kmetij s certifikatom ekološke pridelave v Sloveniji. Kmetija leži v osrčju slovenske Istre, v vasi Truške nad Marezigami pri Kopru. Začetnik Marinko Rodica se z vinogradništvom ukvarja že od leta 1998, ko mu je pokojni oče prepustil tisoč trt. S svojo družino, ženo Suzano in sinovi Maticem, Alešem in Rokom, ima danes v svojih vinogradih več rdečih sort, najbolj pa so priljubljene avtohtone vrste – refošk, malvazija in rumeni muškat.

Pri pridelavi grozdja ne uporabljajo mineralnih gnojil in brez sintetičnih zaščitnih sredstev pridelajo zdravo grozdje. V okviru ekološkega certifikata tako poskušajo iskati sožitje z naravo, z uporabo starih znanj. Trudijo se uporabljati tudi čim manj ekoloških sredstev, vina pa prav tako ne žveplajo dodatno. Priljubljenost njihovih vin se zaradi visoke kakovosti veča, izvažajo pa ga prav tako v ZDA in po drugih evropskih državah.

Ekološko vinogradništvo Rodica
Truške 1c
Marezige

rodica.si

Eko vino Šošter

Eko vino Šošter (Foto: soster.si)
Eko vino Šošter (Foto: soster.si)

Ekološka kmetija Šošter že 25 let leži v osrčju Jezuralemsko–Ormoških goric. Trudijo se čim manj posegati v naravni razvoj vina, zato so, kot pravijo, vina iz leta v leto različna, podobno kot naša življenja, vsako leto nekoliko drugačna. V svojih vinogradih torej ne uporabljajo herbicidov in umetnih mineralnih gnojil, ampak v sonaravni krog kmetovanja vključujejo le naravi prijazna sredstva.

Grozdje pridelujejo na najboljših legah Krajinskega parka Jeruzalem, njihovo vodilo pa je z minimalnimi posegi v naravne procese ohraniti pristno bogastvo vina, ki ga ponuja narava. Delijo jih na sveža, zrela in natur, njihova kolekcija pa trenutno obsega vrsti sauvignon in chardonnay različnih starosti, in mešanico teh dveh.

Ekološka kmetija Šoster
Mali Brebrovnik 10
Ivanjkovci

soster.si

Montermoro Organic Wines

Montermoro Organic Wines (Foto: montemoro.eu)
Montermoro Organic Wines (Foto: montemoro.eu)

Matjaž Babič je ustanovitelj te mlade vinogradniške družine, ki vse od leta 2007 želi ohranjati tradicijo. Ime MonteMoro izvira iz njihovega originalnega vinograda, ki leži na Šalarskem hribu v bližini Kopra, imenovan Morova kortina. Od tam izvira družina Moro in njihovi vinogradi, ki so jih zdaj obnovili. Posebej se posvečajo refošku, zaradi svoje močne temne barve, saj »moro« za prebivalce Istre pomeni temno oziroma črno.

Vinogradom posvečajo veliko pozornosti, saj jih želijo vzgojiti v okolju prijazni atmosferi, ki leži na sončni strani. Majhna obremenitev trte omogoča, da grozdi zdravo dozorijo in so iz njih zato lahko narejena vina najvišje kakovosti. V svoji kleti uporabljajo stare tehnike svojih dedkov, v kombinaciji z modernim znanjem, da lahko vino zori čim bolj naravno. Le na ta način so lahko njihova vina tako bogatega okusa.

Montemoro Organic Wines
Triban 7
Koper

montemoro.eu

Živo vino Štekar

Živo vino Štekar (Foto: stekar.si)
Živo vino Štekar (Foto: stekar.si)

V osrčju Goriških Brd, v vasici Snežatno, družina Štekar kreira večstoletno tradicijo vinarstva. Zemlja polna z minerali in primorsko sonce predstavljajo idealne pogoje za njihovo trto. Verjamejo, da jim narava nudi toliko, kot ji nudijo oni, zato svojim trtam želijo ponuditi naravne pogoje, z minimalnim posegom v njihov rastni proces. Imajo ekološki certifikat, zato je tudi njihovo vino certificirano kot takšen proizvod.

Pravijo, da je grozdje živo, zato ga na tak način tudi obravnavajo in negujejo. S tem je živo tudi vino, zato je zaradi minimalnih posegov vsaka steklenica nekaj drugačnega in posebnega. Njihova ponudba obsega rebulo, sivi pinot, malvazijo, vino Filip, Emilio cuvee, cabernet sauvignon, penino Emma in Eros rose. Vina vrhunske kakovosti za vsak okus.

Vino in turizem Štekar
Snežatno 26 a
Kojsko

vinastekar.si

Guerila

Guerila (Foto: FB Guerila wines / Jan Čermelj Photographer)
Guerila (Foto: FB Guerila wines / Jan Čermelj Photographer)

Guerila iz Ajdovščine je plod idej, sanj, hotenj in trme Zmagoslava Petriča. V svoji moderni vinski kleti in v vinogradu sledi biodinamičnim načelom, saj verjame, da je ključ življenja v harmoniji in ravnovesju. Pravi, da v svoji idejo o vinogradništvu verjame v popolno spoštovanje naravo in da se avtentično vino rodi v vinogradu in v kleti le dozori v svoji popolnosti.

Vinogradi ležijo na južnih legah Vipavskih brd, kar omogoča dobro prevetrenost, optimalno osončenost in visoka temperaturna nihanja med dnevom in nočjo. Z uporabo biodinamičnih pripravkov širijo mikrofloro in povezujejo rastline s kozmičnimi silami ter spodbujajo lastno odpornost organizmov, z uporabo komposta in zelenega gnojenja pa skrbijo za oživljanje zemlje in biološko raznovrstnost, ki je, kot pravijo, pogoj za zdravje in harmonijo vinograda.

Guerila vina
Planina 111
Ajdovščina

guerila.si

Vina Montins & Eko Laura

Vina Montins & Eko Laura (Foto: FB Vina Montins & Eko Laura)
Vina Montins & Eko Laura (Foto: FB Vina Montins & Eko Laura)

Na ekološkem posestvu Vina Montis & Eko Laura pridelujejo naravne zaklade slovenske Istre: vina, oljčno olje, domače likerje in žganje. Njihova ponudba vin obsega dve avtohtoni sorti: refošk in malvazijo, in pa rumeni muškat. V mali istrski vasici Montinjan v Marezigah nad Koprom, na nadmorski višini 150 metrov, so razmere za rast trt in oljk zelo ugodne. Vinogradi zasedajo sončne lege s pogledom na morje, zato pravijo, da jih zato oblikuje vonj Sredozemlja in bogat okus.

Ker se trudijo za neokrnjenost narave, se izogibajo fitofarmacevtskim sredstvom, ki škodujejo tako zdravju kot okolju, njihov slogan pa je »Uživaj zdravo, da boš zdrav užival.« Za eno sorto vina ohranjajo star način pridelave, za drugo pa modernejšo tehnologijo. Da so pri tem uspešni kažejo številne nagrade za kakovost iz mednarodnih in domačih tekmovanj.

Vina Montins & Eko Laura
Montinjan 7
Marezige

facebook.com

To pa niso edini vinarji, ki se ukvarjajo s pridelavo ekoloških žlahtnih kapljic. V Sloveniji se njihovo število namreč vsako leto veča. Če še niste poskusili ekološkega vina, imate trenutno več kot dovolj izbire, da preizkusite svojo najljubšo sorto v naravni izvedbi.

Drugi slovenski vinarji, ki pridelujejo ekološka vina

Vina Rojac, Šmarje, rojac.eu
Mlečnik, Volčja Draga, mlecnik.eu
Korenika & Moškon, Izola, korenikamoskon.si
Vinarstvo Batič, Šempas, batic.si
Guerila, Ajdovščina, guerila.si
Kmetija Slavček, Dornberk, slavcek.si
Vinogradništvo in vinarstvo JNK, Šempas, www.jnk.si
Ekološka kmetija in vinotoč Hauptman, Bresternica, facebook.com
Ekološka turistična kmetija Valentan, Malečnik, facebook.com/ekovalentan
Vinarstvo Erzetič, Goriška Brda, vina-erzetic.com
Ekološka kmetija Marjan Pipuš, Bresternica
Vina Klabjan, Črni Kal

Kaj je pravzaprav ekološko vinogradništvo in vinarstvo?

Grozdje, namenjeno za ekološka vina, mora biti pridelano na ekološki način. Pri vzgoji trte se torej ne smejo uporabljati mineralna gnojila in fitofarmacevtska sredstva, ampak le organska gnojila. To je lahko hlevski gnoj ali na primer kompost. Ker pa je trta zelo občutljiva rastlina, ki jo pogosto napadejo škodljivci, jo je potrebno zaščititi. Pri izbiri sort se vinarji zato trudijo izbirati čim bolj odporne sorte, za zaščito pa uporabljajo zgolj naravne mešanice.

Ko pa je čas, da se iz ekološkega grozdja naredi vino, se je treba zavedati, da so prav tako dovoljeni le naravni pripravki, torej grozdju lastne glive, brez dodatkov kot pri konvencionalnem vinu. Vino je na drožeh dlje časa, zato je potrebno manj žveplanja, na koncu pa ima tudi več antioksidantov.

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.