Triglav je zdaj visok 2863 metrov
V zraku · buzz buzz

Ko vas bodo naslednjič vprašali, koliko je visok Triglav, najvišji vrh Slovenije, se pravilni odgovor ne bo več glasil 2864 metrov, kot so nas naučili v šoli, pač pa 2863 m! Triglav je namreč po novih uradnih meritvah 34 centimetrov nižji, kot smo mislili, kar je višina dveh stopnic. Meritev je posledica prehoda na nov sistem geodetskega merjenja, ki Geodetsko upravo zalaga z natančnejšimi podatki o topologiji površja. Nov višinski sistem nima več izhodišča v Trstu, posledica pa je, da bodo popravkov višine, čeravno majhnih, deležni tudi drugi vrhovi. A kar je za Triglav malo, je v primeru poplav 34 centimetrov lahko odločujoča razlika.

Triglav je po novem visok 2863 metrov in ne več 2864 m, kot smo se učili v šoli, so pokazale nove uradne meritve. Njegova natančna višina je zdaj 2863 metrov in 65 centimetrov, je obelodanila Geodetska uprava RS. Natančno meritev je omogočil prehod na nov sistem geodetskega merjenja, ki poteka v sklopu projekta Posodobitev prostorske podatkovne infrastrukture za zmanjšanje tveganj posledic poplav.

Nova uradna višina slovenskega očaka, kamor vsako leto derejo trume planincev, ima tako novo uradno izmerjeno višino. Ob tem velja dodati, da se višina gora zaokrožuje na meter. Prej je bila uradna višina 2863,99 m. Z upoštevanjem novega geoida (dejanske oblike Zemlje) – ta je neprimerljivo boljši od tistega iz leta 2000 – smo mu odvzeli 34 centimetrov, kar je enako dvema stopnicama. Nov višinski sistem ima po novem izhodišče v Kopru in ne več v Trstu. Ta je 17 centimetrov višji, kar bo to vplivalo na določitev vseh višin v Sloveniji.

PREBERITE ŠE: Nov bivak na Kaninu – navpična zimska soba s sanjskim razgledom

Novi geoid je precej natančnejši od starega, pri katerem je prihajal do napak do 20 centimetrov, znotraj novega pa bodo te le še med 5 in 10 cm. S tem bodo lahko na novo določili hidrografsko mrežo, in kar je nična razlika za Triglav, je lahko pomembna razlika, ko gre za ljudi, saj omogoča boljše ocene škodnega potenciala.


Družbena pričakovanja Pri teh letih družba od nas pričakuje, da se ustalimo in imamo otroka Kakšne barve so ti natikači? Kakšne barve so ti natikači? Fenomen, ki razdvaja splet kot obleka! Gigi Hadid se norčuje iz Melanie Trump Gigi Hadid se je tako delala norca iz Melanie Trump Disneyjevi princese kot zvezdnice Kako bi bile videti Disneyjeve princese kot zvezdnice? ·