shutterstock_503419588
V zraku · buzz buzz

Priljubljenost kreditnih kartic, ki so že postale del našega vsakdana, strmo narašča. Kljub temu, da navdušujejo s svojo priročnostjo, pa se jim je v nekaterih situacijah bolje izogniti. Kdaj kreditne kartice za plačilo ne smemo uporabiti?

V katerih 9 primerih uporabo kreditne kartice kot plačilnega sredstava močno odsvetujemo?

1. Ko se naslov spletne strani ne začne s “HTTPS”.

“HTTPS” je protokol za varno komunikacijo preko računalniškega omrežja. Uporablja se za potrditev verodostojnosti spletne strani in varovanje osebnih podatkov. Ko se naslov spletne strani začne s “HTTPS”, ste lahko prepričani, da je ta varna in primerna za plačevanje. V primeru, da pred povezavo stoji “HTTP”, vam priporočamo, da nakup opravite preko plačilnega sistema, kot je denimo PayPal.

Ko se odzivate na elektronsko pošto.

Številko svoje kreditne kartice je bolje kot po elektronski pošti sporočiti po telefonskem klicu ali sporočilu. Tatovi namreč uporabljajo posebno tehniko, ki v takšnih primerih omogoča, da vašo kreditno kartico izkoristijo za nepooblaščeno plačevanje.

Ko vas na ulici ustavijo zbiralci sredstev za dobrodelne namene.

Ljudi, ki zbirajo donacije za različne namene, opazimo zlasti v večjih mestih. S tem, da si zabeležijo vaše ime in kontaktne podatke, ni nič narobe. Je pa zato potrebno biti pazljiv, ko vas vprašajo po podatkih o kreditni kartici. V kolikor za dobrodelno organizacijo še niste slišali, vam priporočamo, da najprej preverite, s kom imate opravka.

Ko se pogovarjate po telefonu.

Sporočanju informacij se poskusite izogniti tudi med telefonskim klicem. Nikoli namreč ne morete vedeti, s kom se pravzaprav pogovarjate, ali kdo prisluškuje klicu in kaj se bo z vašo kreditno kartico zgodilo, ko odložite slušalko.

Ko na spletu ne najdete podatkov o trgovcu.

Preden opravite nakup preko spleta, se pozanimajte o tem, kakšne izkušnje imajo s trgovcem drugi potrošniki. V kolikor podatkov ne najdete, vam svetujemo, da spletno stran zapustite. Enako velja tudi pri kupovanju v fizičnih trgovinah.

Ko trgovec transakcije ne opravi pred vašimi očmi.

Do tega scenarija pogosto prihaja v restavracijah in barih, še posebej v tujini. Ko zaposleni plačila z vašo kreditno kartico ne opravi pred vašimi očmi, obstaja možnost, da v tem času posname fotografijo ali pa zaupne podatke prepiše na list.

Ko kupujete nekaj, česar si ne morete privoščiti.

Kreditne kartice resda omogočajo kratkoročno zadolževanje, kar pa še ne pomeni, da si lahko z njihovo pomočjo privoščite vse. To možnost izkoristite le, če ste prepričani, da vam bo ob koncu meseca dolg uspelo poplačati.

Med spletnim nkupovanjem v času, ko ste povezani na javno brezžično omrežje.

Javno brezžično omrežje in brezžična povezava, ki ni zaščitena z geslom, ljudem ne ponujata zasebnosti. Vsi osebni podatki, med drugimi tudi informacije o kreditni kartici, so dostopni vsakomur, ki mu uspe vdreti v omrežje.

Ko kupujete na javnem računalniku.

Računalnikom za javno uporabo ne gre zaupati, saj velikokrat beležijo dejavnost uporabnika. Prav tako se lahko zgodi, da vsebujejo programsko opremo, namenjeno kraji podatkov.

Valentinovo: smešna razlika med našimi pričakovanji in resničnostjo Valentinovo: smešna razlika med našimi pričakovanji in resničnostjo shutterstock_316382687 Sanjska služba: išče se oseba, ki bi potovala po svetu in prejemala mastno plačilo Ena britanska mati je poimenovala svojo dojenčico po znanem strupu. 8 absurdnih otroških imen, ki so jih zakonsko prepovedali Vroči prizori igralskih parov, ki so se za kamerami sovražili Vroči prizori igralskih parov, ki so se za kamerami sovražili ·