Nebotičnik Lotte World Tower
Utrip mesta · arhitektura · V zraku · tehnologija

Lotte World Tower je 554,5-metra visok nebotičnik v južnokorejskem Seulu, ki ne pritegne le zaradi svoje višine (gre za najvišjo stavbo v vzhodni Aziji) in nenavadno oblike, pač pa tudi zaradi dvigala, ki velja za najhitrejšega na svetu. Stavbo so uradno odprli 3. aprila 2017 in prvi srečneži so že imeli priložnost vstopiti v najhitrejše dvigalo na svetu in okusiti rekordno hitro vzpenjanje do razgledne ploščadi z impozantnim razgledom.

Pred dnevi so v prestolnici Južne Koreje, Seulu, po šestih letih gradnje odprli nebotičnik Lotte World Tower, ki je s 554,5 metra višine peta najvišja zgradba na svetu (najvišji z 828,8 metra ostaja dubajski Burdž Kalifa) in najvišja zgradba v državah članicah OECD.

Ima tudi najvišjo zaprto razgledno ploščad s prozornimi tlemi na svetu (497,6 metra nad tlemi), prav tako najvišje ležeči bazen (85 nadstropje). Nebotičnik ima sicer 129 nadstropij (123 nad in 6 pod zemljo), od tega jih nekje petino zasedajo pisarne, stanovanja in hotel, seveda pa na manjkajo trgovine, medtem ko vrhnja nadstropja ponujajo predvsem razgledne ploščadi. V Južni Koreji takšni večnamenski zgradbi pravijo officetel.

PREBERITE ŠE: Big Bend: v New Yorku bo zrasla stolpnica v obliki črke U, ‘najdaljša stavba na svetu’

Nebotičnik je okolju prijazen, saj za funkcioniranje svojega ‘organizma’ delno izkorišča sočno energijo, medtem ko veter žanje z vetrnimi turbinami. Stavba je trenutno v fazi pridobivanja zelenega certifikata LEED Gold. Zdaj pa še besedica ali dve o dvigalu. Lotte World Tower ima najhitrejše dvigalo na svetu. Ta gre s hitrostjo vzpenjanja bojda do tiste meje, ki jo človek še lahko prenese, ne da bi vmes izpraznil želodec in imel pozneje težave z ravnotežjem.

Iz pritličja do razgledne ploščadi naj bi potnika pripeljal v manj kot minuti, kar dokazuje tudi videoposnetek. Večino časa se dvigalo vzpenja kar 18 metrov na sekundo (v povprečju se dvigala vzpenjajo s hitrostjo 5 m/s)! To morate videti na lastne oči. Prehitro? Spomnimo. V moskovskem televizijskem stolpu so pred leti namestil sistem, ki je omogočil maksimalno hitrost 9 m/s. To je kmalu po sprožilo zdravstvene težave osebja, in sicer motnje v ravnotežju, ki jih je sprožilo hitro in (pre)pogosto menjavanje višinske razlike. To je bila mejna vrednost, so dejali takrat.

So izreden pospešek v Lotte World Tower, ki se razteza na 304 kvadratnih metrih in so ga zasnovali pri Kohn Pedersen Fox, rešili z izravnavanjem pritiska?

Galerija – Lotte World Tower:

Nebotičnik Lotte World TowerOdpri galerijo
Najmanjši grad v Britaniji Želite živeti v gradu? Zdaj lahko, in to za ceno stanovanja! The Yeatman, Porto, Portugalska Najlepši bazeni v Evropi BeFunky Collage Big Bend: v New Yorku bo zrasla stolpnica v obliki črke U, ‘najdaljša stavba na svetu’ 29 OHS 2017: Odprte hiše Slovenije, največji arhitekturno nepremičninski festival v Sloveniji · · · · ·