Za vse ljubitelje serije Stranger Things: 15 povsem blaznih filmov, ki vam bodo všeč
Kulturni izbor · film

Leta 2016 je serija Stranger Things popolnoma prevzela gledalce – in pred kratkim je izšla tretja sezona, katere uspeh se, poleg napete zgodbe, skriva verjetno tudi v dejstvu, da so ustvarjalci izjemno uspešno ujeli nostalgični duh 80. let prejšnjega stoletja. Če ste zadnjo sezono že uspešno pogledali, potem lahko posežete po tej kopici blaznih filmov, ki vam bodo ZAGOTOVO všeč.

Če ste si že ogledali novo sezono Stranger Things in hrepenite po nečem podobnim, obvezno prelistajte naš seznam 15 povsem blaznih filmov, ki vam bodo še kako všeč, če ste uživali v seriji Stranger Things.

15 povsem blaznih filmov, ki vam bodo všeč:

1. Žrelo (1975)

Steven Spielbergova prva uspešnica, grozljivka Žrelo (Jaws) je bila delno inspiracija za ustvarjalce serije Stranger Things. Menda je Demogorgon nastal po modelu žrela ogromnega morskega psa iz te kultne grozljivke.

2. Bližnje srečanje tretje vrste (1977)

Še ena uspešnica Spielberga, ki si je prislužila tudi Oskarja. V Stranger Things so po zgledu tega filma posneli sceno, ko Will zagleda Mind Flayer – glavnega antagonista serije.

3. Invazija tretjih bitij (1978)

Iz vesolja dežujejo nevidne spore, ki na zemlji poženejo v nenavadne rože. Kmalu zatem se začnejo ljudje vesti zelo nenavadno, zaskrbljujoče pa postane tudi vse večje število mrtvih. Tudi ta film je menda služil kot inspiracija za Stranger Things.

4. Osmi potnik (1979)

Ta kultni znanstveno fantastični triler je za vse ljubitelje Stranger Things nujen ogleda. Ko skupina ljudi pristane na luni kmalu ugotovijo, da je nekoga napadlo skrivnostno bitje.

5. Izžarevanje (1980)

Ena izmed najbolj kultnih grozljiv, posneta po predlogi knjige izpod peresa Stephen Kinga. Oče se spremeni v zapuščenem hotelu spremeni v zlobnega psihopata in njegov sin ter žena se morata boriti za preživetje.

6. E.T. (1982)

Stranger Things je odlična serija pri zbujanju strahu in groze, vendar pa je več kot zgolj grozljivka. Je tudi zgodba o prijateljstvu, ki se splete med nenavadnimi posamezniki. Podobno, kot kultni film E.T., ki prav tako kot Stranger Things vključuje veliko elementov znanstvene fantastike in domišljije.

7. Stvar (1982)

Odprava na Antarktiki odkrije cel kamp mrtvih ljudi. Kdo jih je ubil? Ali bolje: »kaj« jih je ubilo? Ustvarjalci serije Stranger Things so večkrat poudarili, da je režiser tega filma bil pomemben navdih za serijo.

8. Nekontrolirana moč (1984)

Drew Barrymore, ki v filmu igra protagonistko Charlie, ki pridobi sposobnosti pirokineze, je zelo podobna liku Eleven v Stranger Things.

9. Gremlini (1984)

Domača žival Dustina po imenu Dart ima svoje korenine v liku Gizmo iz filma Gremlini.

10. Indiana Jones in tempelj usode (1984)

V indijski vasi prebivalci prosijo Indiano Jones, da najde skrivnostni kamen, ki jih lahko reši grozne usode. Filmi o Indiani Jones so pomembno vplivali tudi na Stranger Things.

11. Izganjalci duhov (1984)

V prvi sezoni vidimo vse štiri fante iz Stranger Things oblečene v kostume izganjalcev duhov, kar je neposredna referenca na ta kultni film iz leta 1984.

12. Neskončna zgodba (1984)

Film posnet po knjižni uspešnici (ki je prav tako vredna svojega časa), pripoveduje zgodbo o dečku, ki odkrije knjigo, ki ga popelje na dogodivščino. V seriji Dustin in Suzie zapojeta pesem iz tega filma.

13. Terminator (1984)

Ta film je tako ikoničen, da je težko zanikati kako širok vpliv ma na filme in serije, ki so nastale kasneje. Čeprav v Stranger Things ni robotov, pa lahko potegnemo analogijo med roboti v Terminatorju in bitji iz vesolja v Stranger Things.

14. Osmi potnik 2 (1986)

Film se dogaja 57 let po prvem delu. Luna iz prvega dela postane kolonija, ki pa je čez čas izgubila stik z drugimi ljudmi. Kako se odvije napeta zgodba, si oglejte sami. Paul Reiser se pojavi tudi v drugi sezoni Stranger Things.

15. Umri pokončno (1988)

Prvi del Umri pokončno je akcijski film o policistu, ki poskuša rešiti talce nemške teroristične organizacije. Tudi v seriji Stranger Things je ogromno akcijskih scen.

Opravljivka (Gossip Girl): vrača se serija, ki je navdušila svet Opravljivka (Gossip Girl): vrača se serija, ki je navdušila svet BeFunky-collage Nominacije za emmy 2019: kdo si jih je prislužil največ? ob_e3975b_le-chardonneret-photo-4 Branje v enem dihu: knjige, ki jih moraš prebrati, preden postanejo filmi MV5BNmExNmE1OGUtNTUwNC00NDFhLTg4OWEtNjVmZWNlZTU2ZGVhXkEyXkFqcGdeQXVyNjcyOTk4NTM@._V1_SX1777_CR0,0,1777,999_AL_ Najboljše slovenske grozljivke vseh časov: zaledenela ti bo kri! ·