shutterstock_560150095
Kulturni izbor · knjige

Verjemite, ne delate si usluge, če v zadnjem letu niso prebrali niti ene knjige. Znanstveniki odkrivajo, zakaj bi moralo biti branje vaša prioriteta.

Več kot četrtina ‒ 26 % ‒ odraslih Američanov priznava, da v zadnjem letu niso prebrali niti ene knjige, ugotavljajo na Pew Research Center. Če ste del te skupine, veste, da se s tem ne morete ravno pohvaliti, znanost pa vas bo poskušala prepričati, zakaj bi moralo biti branje vaša prioriteta.

Branje znanstvene fantastike spodbuja kreativnost.

V raziskavi, ki so jo izvedli na Univerzi v Torontu, so ugotovili, da so udeleženci, ki so prebirali znanstveno fantastiko, bolj odprti in kreativni v primerjavi s sodelujočimi, ki niso prebirali znanstvene fantastike ‒ branje te naj bi pomagalo pri kreativnem razmišljanju!

Ljudje, ki berejo, živijo dlje.

V študiji, v kateri je sodelovalo 3635 ljudi, starejših od 50 let, so znanstveniki ugotovili, da tisti, ki berejo knjige 30 minut dnevno, v povprečju živijo 23 mesecev dlje kot tisti, ki nič ne berejo ali berejo revije. Praksa branja knjig izboljšuje besedišče, veščine razmišljanja in koncentracijo. Branje naj bi vplivalo tudi na empatijo in čustveno inteligenco, ki ljudem pomaga ljudem, da živijo dlje.

Letno lahko preberete 50 knjig.

Verjetno se vam zdi nepredstavljivo, da bi na teden prebrali eno knjigo, a ni  neizvedljivo, tudi če ste zelo zaposleni. Manko časa je slab izgovor, ki bi ga morali zamenjati za cilj, da prebere 50 knjig v letu. Medtem ko ste na malici, čakate na pregled pri zdravniku, se peljete na avtobusu, pač berite, namesto da brskate po telefonu.

Uspešni ljudje so knjižni molji.

Najbolj znani podjetniki na svetu veliko berejo, saj želijo izboljšati svojo osebnost, pridobiti vodstvene kompetence in ustvariti uspešen posel. Če ne veste, kje bi začeli, preberite kakšno knjigo, kjer boste našli idejo.

knjige 30 knjig, ki jih moramo prebrati, da dobimo status “načitanega bralca” najboljse knjige 2018 To so najboljše knjige 2018 po mnenju bralcev 19 knjig, po katerih bodo leta 2019 naredili filmsko adaptacijo 19 knjig, po katerih bodo leta 2019 naredili filme 6 pisateljev, ki so (na)pisali knjige pod vplivom prepovedanih substanc 6 pisateljev, ki so (na)pisali knjige pod vplivom prepovedanih substanc ·