shutterstock_511107457
V zraku · buzz buzz

Psi so človekovi stalni spremljevalci že tisočletja – zgodovinarji so odkrili grobove, v katerih so psi pokopani skupaj s človekom, ki segajo že več kot 14 000 let v zgodovino. Po nekaterih ocenah pa je naša vez s psmi morda še dvakrat starejša. Vprašanje pa je pravzaprav zakaj se imamo psi in ljudje tako radi?

Zakaj se imamo psi in ljudje tako radi? Enostaven odgovor na to vprašanje je praktično nemogoč. Eden izmed razlogov je, da že dolga leta kot pripadniki dveh različnih vrst živimo v simbiozi. Zgodovinsko gledano so nam psi pomagali loviti in branili naše pleme pred vsiljivci, mi pa smo psom dajali zavetje, hrano in toploto. Vendar pa je danes nešteto lastnikov psov, ki slednjih nimajo zato, da bi jim pazili hišo ali pa jim pomagali uloviti večerjo. Recipročnost se je prestavila na čustven nivo – veliko ljudi ima pse za družabnike in slednji so postali v tem zelo dobri.

In ravno to je nekaj, v čemer se psi razlikujejo od drugih živali, ki so jim evolucijsko zelo blizu – recimo od volkov. Znanstveniki so odkrili, da imajo volkovi in psi v kar 99% enak DNK. V tistem 1% se skriva tudi ena izmed razlik, ki pse naredi naše najboljše prijatelje, volkove pa divje živali. Psi imajo v nasprotju z volkov na šestem kromosomu tri genske zapise, ki kodirajo hipersociabilnost. Možno je, da ljudje in psi uporabljamo zelo podobne genske zapise za regulacijo našega socialnega vedenja.

Ta študija je odkrila, da je eden izmed razlogov, zakaj imamo s psi tako posebno vez ta, da psi med igranjem z ljudmi izražajo večjo obrazno mimiko – bolj premikajo območje obrvi, njihove zenice so večje, bolj dvigujejo ušesa ipd.

devil-wears-prada-10-vogue-12may15-rex_b 5 razlogov, zakaj so ženske boljši šefi kot moški Črni petek v Solunu v Grčiji leta 2016 5 načinov, kako trgovci uporabijo znanost, da te prepričajo v nakup izdelka shutterstock_1023975460 Odpira se prvi muzej vagin na svetu beli tatu Klasika je dolgočasna: 10 čarobnih belih tatujev, ki so obnoreli svet ·