BeFunky Collage
Utrip mesta · destinacija

Zalipie je manjša starejša vasica na jugovzhodu Poljske ter velja za eno od najzanimivejših turističnih destinacij na Poljskem. In to ne zato, ker bi bila polna petzvezdičnih hotelov ali pa novodobnih steklenih stavb, prav nasprotno – tako zanimiva je zaradi majhnih lesenih hišk, ki jih krasijo poslikave rož. Čudovito!

Ta lepa tradicija je prišla v veljavo pred več kot sto leti, ko je vsaka ženska s stalnim prebivališčem v vasici Zalipie na Poljskem začela s poslikavo doma s cvetličnimi motivi, s katerimi je želela prikriti nekaj napak na stavbi. Ženske takrat še niso imele profesionalne opreme za poslikavo, zato so slikale z doma narejenimi čopiči iz ščetin kravjega repa. Za pripravo barve pa so uporabljale maščobo, ki je ostala pri pripravi cmokov. Svoje očarljive poslikave so morale prebarvati prav vsako leto, in to so naredile na praznik svetega rešnjega telesa in krvi (telovo), ko niso bile tako zaposlene z delom na kmetiji.

To je bila vesela in edinstvena navada, ki je še prenašala iz generacije v generacijo, ženske pa so navdih poiskale v naravi in lokalni folklori. Neko žensko je ta tradicija še posebej navduševala. Njeno ime je bilo Felicja Curylowa (1904–1974), svojo hišo pa je okrasila od ‘glave do pet’. Po njeni smrti so hišo spremenili v muzej, ki je danes prava atrakcija.

Danes velja vasica Zalipie za eno od najslikovitejših naselij na Poljskem. Kljub svoji lepoti in edinstveni tradiciji je turisti še niso preplavili. Potovanje tja torej ni le odličen način za pobeg stran od mestnega tempa, ampak tudi dober in sproščujoč način, da uživamo v življenju in umetnosti.

Galerija: Vasica Zalipie

Zalipie: poljska vasica, ki je s cvetjem okrašena 'od glave do pet'Odpri galerijo
Kolidž Berry, Georgia, ZDA Najlepše univerze in kolidži na svetu shutterstock_464646407 Kam za prvomajske počitnice? titanic_in_3d_movie_stillseafc5a8792edcacee643302360f4d0fc Potopite se do pravega Titanika in podoživite filmsko klasiko Dsc_2406-p Za potovanje po Albaniji je potreben zanesljiv pick-up · · · · ·