Foto: Shutterstock
Utrip mesta · zdravje & lepota

Američanka Sheila Pulanco Russell iz Lumbertona iz Severne Karoline se je domislila povsem preprostega trika, ki nam pove, kaj se je dogajalo z zamrznjenimi živili v zamrzovalniku, medtem ko nas ni bilo doma. Preberite njen nasvet.

Američani se pogosto srečujejo z naravnimi katastrofami, ki jih povzročijo hurikani, in za vse te je Američanka Sheila Pulanco Russell na Facebooku objavila zelo priročen trik, s pomočjo katerega bodo vedeli, kaj se je v času evakuacije dogajalo z zamrznjenimi živili v zamrzovalniku. Čeprav se pri nas ne soočamo s hurikani, ki bi nas pregnali iz naših domov, nam lahko nasvet pride zelo prav, ko gremo na dopust, smo zaradi kakšnega drugega razloga dlje časa zdoma ali če zmanjka električnega toka. Kakšna je torej njena skrivnost?

Za trik, s katerim nadzorujemo stanje zamrznjenih živil, potrebujemo:

  • skodelico
  • vodo
  • kovanec

Skodelico, polno vode, damo v zamrzovalnik za toliko časa, da voda zamrzne. Nato na led položimo kovanec in skodelico postavimo nazaj v zamrzovalnik. Če je kovanec na vrhu ledu tudi, ko se vrnemo domov, potem to pomeni, da se živila v času nase odsotnosti niso odtajala. Če je kovanec na sredini ledu, pomeni, da je sicer vmes zmanjkalo električnega toka, a je zamrzovalnik znova začel delovati. Če je kovanec na dnu ledu, so se živila medtem najverjetneje povsem odtajala in ponovno zamrznila. Toda kaj zamrzovanje in ponovno zamrzovanje v resnici pomeni za (ne)oporečnost hrane?

PREBERITE ŠE: Kaj se zgodi s kovanci, ki jih vržemo v fontane?

Kako nevarna so v resnici ponovno zamrznjena živila?

Glavni dejavnik, ki vpliva na kemične in biokemične lastnosti zamrznjenih živil, je gibanje vode. Slovenski Nacionalni inštitut za javno zdravje o zamrzovanju na splošno piše takole: “Izguba vode je največji problem, saj je velikokrat glavni in omejitveni razlog za obstojnost zamrznjene hrane. Zanimive so tudi spremembe hranilnih vrednosti kot posledica oksidacije nenasičenih maščobnih kislin, ki postanejo prehransko neustrezne. Že manjše spremembe maščobnih kislin povzročijo zaznavne spremembe v žarkosti izdelka. Zmanjšanje vsebnosti vitaminov med zamrzovanjem ima tudi pomemben vpliv na prehransko vrednost izdelka, čeprav so primerjave različnih postopkov konzerviranja pokazale, da prav zamrzovanje najmanj zmanjša vsebnost vitaminov v živilu.”

Najbolj pomembno je torej, da živila pakiramo v prepustno embalažo, s čimer preprečimo izsuševanje. NIJZ svetuje še, da živila pakiramo v čim manjših kosih, da jih hitreje odtajamo, pa tudi, da odtajana živila uporabimo takoj. “Odtajanih živil  ne smemo ponovno zamrzovati,” so še jasna navodila inštituta.

Kaj pri zamrzovanju živil drži in kaj ne?

Britanska agencija za kakovost hrane (FSA) pa opozarja na še en pomemben vidik. Da zavržemo preveč hrane, ker verjamemo nekaterim mitom o zamrzovanju živil. Kaj drži in kaj ne?

  • Hrano lahko ponovno zamrznemo, če jo temeljito popečemo, preden jo ponovno zamrznemo.
  • Hrane nam ni treba zamrzniti takrat, ko jo kupimo. Zamrznemo jo lahko tik pred iztekom roka uporabe.
  • Ne drži, da se nekaterih živil ne sme zamrzovati. Zamrznemo lahko katerokoli živilo.
  • Ko hrano odtalimo, jo je dobro pojesti v 24 urah. Zato je dobro zamrzovati manjše količine hrane.
  • V mikrovalovni pečico lahko hrano odtajamo le, če jo bomo takoj pojedli. Živil nikakor ne smemo večkrat pogrevati.
  • Meso imejmo vedno v ločenem predalu zamrzovalnika, saj se lahko bakterije pri odtajanju prenesejo na druga živila.

Underboob tatuji - podprsni tatu Podprsni tatu – tatuji pod prsmi, zaradi katerih teh sploh ne boste opazili! gospodicna_Magnesia Zakaj je pitje mineralne vode boljše od navadne vode? Zvezdnice, ki se ne starajo Večno mlade – zvezdnice, ki ne kažejo svojih let PicMonkey Collage Božično-novoletna darila za ženske: darila za ljubiteljice kozmetike ·