portland-843606_1920
V zraku · buzz buzz

Verjetno ste že slišali za pregovor, ki pravi, da so smeti enega človeka zlato drugega. Ravno po tem pravilu se ravnajo organizatorji olimpijskih iger v Tokiu, ki bodo potekale v letu 2020. Najuspešnejšim športnikom bodo namreč podeljevali medalje iz recikliranih odpadkov.

Organizacijski komite olimpijskih in paraolimpijskih iger v Tokiu je potrdil, da bo v sklopu velikega dogodka izpeljal projekt, ki sliši na ime Medal Project. Približno 5 tisoč zlatih, srebrnih in bronastih medalj bodo izdelali iz recikliranih elektronskih naprav, kot so denimo telefoni.

Akcija, za potrebe katere so Japonci v kar 1594 okrajih postavili zbirne centre, bo potekala vse do konca letošnjega marca. Organizatorji pričakujejo, da jim bo do takrat uspelo doseči zastavljene cilje: zbrati 2700 kg brona, 30,3 kg zlata in 4100 kg srebra. Nadvse zanimivo je dejstvo, da je 3 grame zlata mogoče pridobiti iz kar 100 mobilnih telefonov.

Odbor cilja na to, da bi se olimpijske igre na Japonskem v zgodovino zapisale kot prve igre s 100-odstotnim deležem recikliranih materialov, uporabljenih pri izdelovanju medalj. To bi jim naj uspelo s prečiščevanjem zlata, uporabo odpadnih kovin in zaposlovanjem japonskih tehnoloških podjetij.

Organizatorji želijo z akcijo hkrati prebivalce vzpodbuditi k varovanju okolja. Že od aprila 2017 najprej jih pozivajo, da donirajo izdelke s področja potrošne elektronike, ki jih ne potrebujejo več.

Zaenkrat še sicer nismo izvedeli, kako bodo izgledale medalje na prihajajočih olimpijskih igrah. Če je verjeti napovedim, jih bomo prvič uzrli v sredini leta 2019.


Kakšni so človeški organi pod mikroskopom? Kakšni so človeški organi pod mikroskopom? 10 nenavadnih dejstev o življenju v starem Egiptu 10 nenavadnih dejstev o življenju v starem Egiptu freestocks-org-yyufwKB4j8w-unsplash Divji, iskreni, razdvojeni: 3 načini, kako ravnati, če si v zvezi z vodnarjem apostolos-vamvouras--G1DMOIfmS0-unsplash Si pametna ali modra ženska: razlika je majhna, a odločilna! · ·