fbpx

Zato bodo olimpijske igre v Tokiju 2020 posebne

Verjetno ste že slišali za pregovor, ki pravi, da so smeti enega človeka zlato drugega. Ravno po tem pravilu se ravnajo organizatorji olimpijskih iger v Tokiu, ki bodo potekale v letu 2020. Najuspešnejšim športnikom bodo namreč podeljevali medalje iz recikliranih odpadkov.

Organizacijski komite olimpijskih in paraolimpijskih iger v Tokiu je potrdil, da bo v sklopu velikega dogodka izpeljal projekt, ki sliši na ime Medal Project. Približno 5 tisoč zlatih, srebrnih in bronastih medalj bodo izdelali iz recikliranih elektronskih naprav, kot so denimo telefoni.

Akcija, za potrebe katere so Japonci v kar 1594 okrajih postavili zbirne centre, bo potekala vse do konca letošnjega marca. Organizatorji pričakujejo, da jim bo do takrat uspelo doseči zastavljene cilje: zbrati 2700 kg brona, 30,3 kg zlata in 4100 kg srebra. Nadvse zanimivo je dejstvo, da je 3 grame zlata mogoče pridobiti iz kar 100 mobilnih telefonov.

Organizatorji pričakujejo, da jim bo cilje uspelo izpolniti.
Organizatorji pričakujejo, da jim bo cilje uspelo izpolniti.

Odbor cilja na to, da bi se olimpijske igre na Japonskem v zgodovino zapisale kot prve igre s 100-odstotnim deležem recikliranih materialov, uporabljenih pri izdelovanju medalj. To bi jim naj uspelo s prečiščevanjem zlata, uporabo odpadnih kovin in zaposlovanjem japonskih tehnoloških podjetij.

Olimpijske medalje bodo tokrat v sebi nosile še večji pomen.
Olimpijske medalje bodo tokrat v sebi nosile še večji pomen.

Organizatorji želijo z akcijo hkrati prebivalce vzpodbuditi k varovanju okolja. Že od aprila 2017 najprej jih pozivajo, da donirajo izdelke s področja potrošne elektronike, ki jih ne potrebujejo več.

Številni ljudje so se že odločili za donacijo telefona.
Številni ljudje so se že odločili za donacijo telefona.

Zaenkrat še sicer nismo izvedeli, kako bodo izgledale medalje na prihajajočih olimpijskih igrah. Če je verjeti napovedim, jih bomo prvič uzrli v sredini leta 2019.

Dodatne Informacije

Več informacij:
tokyo2020.org

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!