Polestar 2
Utrip mesta · mobilno

Ženevski avtomobilski salon je prava poslastica za vse ljubitelje avtomobilizma. Ženeva 2019 bo potekala med 7. in 17. marcem, to pa so ene najbolj pričakovanih avtomobilskih novosti.

Na kompaktnem in dobro organiziranem razstavnem prostoru na ženevskem avtomobilskem salonu Ženeva 2019 si bomo lahko ogledali najnovejše koncepte, prenove, nove modele in celo nekaj predelav. Ker se salon nezadržno bliža, smo za vas pripravili kratek pregled, kateri 10 novosti, se lahko na letošnjem salonu najbolj veselimo.

1. Aston Martin

Aston Martin nas pravzaprav draži s kar dvema zanimiva konceptoma. Prvi izmed njih je Lagonda All-Terrain Concept. Od lanskega leta je Lagonda samostojna znamka znotraj podjetja Aston Martin, ki je namenjena električnim avtomobilom in še večjemu luksuzu. Koncept naj bi bil v mnogih točkah podoben lanskoletnemu Vision Concept, s to razliko, da gre za SUV obliko avtomobila. Poleg Lagonde bodo predstavili še Project 003, ki predstavlja še en Aston Martinov hiper-športni avtomobil, po vzoru Valkyrie.

2. Cupra

Pri Cupri nam bodo predstavili njihov prvi model, razvit izključno pod to znamko. Konceptna Cupra Formentor je priključni hibrid, v obliki križanca in s karakteristikami športnega avtomobila. čeprav gre za koncept, nam Formentor prikazuje pot, ki jo bo v prihodnje ubrala znamka Cupra. In če sodimo po slikah, bo ta pot še zelo zanimiva in vznemirljiva.

3. Honda

Honda Urban EV se bo na letošnjem salonu predstavil kot prototip. Je naslednik električne Honde Urban EV Concept, ki nas je navdušila že na lanskoletnem salonu. Očara s ‘simpatično-prijaznim’ dizajnom in seveda z električnim pogonom. Prototip, ki ga bomo videli letos, že utegne biti tista prava stvar, ki jo bomo začeli videvati na cestah.

4. Mercedes-Benz

Nedavno nazaj smo prvič videli Mercedes-Benz razred CLA, ki je povsem navdušil. Zato ni čudno, da se nestrpno pričakuje še njegova ‘karavanska’ različica v tako imenovani Shooting Brake izvedbi. Če sklepamo po kupeju, bo tudi novinec sila privlačen. Poleg že omenjenega avtomobila, se bo predstavil še prenovljeni SUV razreda GLC, ki mu bosta družbo delala še nedavno razkrita SL 500 Grand Edition in SLC 300 Final Edition, ki predstavljata ekskluziven del Mercedesove ponudbe.

5. Peugeot

Peugeot bo v Ženevi predstavil novo podobo svojega malčka z imenom 208. Z vidika dizajna, ga lahko primerjamo z novim 508, ki se že vozi po slovenskih cestah, sicer pa je manjši, še bolj mestni in bo všeč tistim, ki jim za vsakodnevne potrebe bolje ustreza avtomobil kompaktnejših mer. Ko smo že omenili Peugeot 508, se bo v Ženevi predstavila njegova športna različica s kombinacijo motorja na notranje izgorevanje in dveh elektromotorjev. Concept 508 Peugeot Sport Engineered naj bi imel okoli 400 konjskih moči.

6. Polestar

Polestar bo na letošnji salon pripeljal model z imenom Polestar 2, ki bo v istem cenovnem razredu kot je Tesla 3. Zmogljiva baterija električnega avtomobila bo omogočila do skoraj 500 kilometrov dolgo pot, elektromotor pa naj bi imel kar 400 konjskih moči. Po dosedanjih ‘dražilnih’ fotografijah lahko sklepamo, da bo Polestar 2 štirivratna limuzina s kupe zadkom.

7. Renault

Renault Clio bo zagotovo eden pomembnejših avtomobilov letošnjega salona v Ženevi. Gre vendarle za enega izmed najpriljubljenejših avtomobilov na slovenskih cestah, z novo generacijo pa se bo njegova prisotnost še povečala. Napredovala je tehnologija, dizajn pa je postal še zapeljivejši. Veselimo se že, da ga vidimo v živo in ga pri tem še malo ‘pretipamo’.

8. Škoda

Tudi Škoda je med tistimi avtomobilskimi proizvajalci, ki se bodo resno podali na področje električnih avtomobilov. Predstavili bodo še en koncept, ki so mu tokrat nadeli ime Škoda Vision iV Concept. O njem ne vemo kaj dosti, razen tega, da bo imel obliko križanca in za koncept primerno velika platišča. Z gotovostjo vemo, da bo imel električni pogon, izkušnje preteklih konceptov pa nas učijo, da bo notranjost polna elegance in sodobne tehnologije. Razgalila se bo še Škoda Kamik, ki bo Škodin najmanjši SUV in ga lahko primerjamo s Seat Arona.

9. Toyota

Toyota Supra je bil avtomobil, ki nas je navdušil že v mladosti. Na novo generacijo je bilo potrebno čakati vrsto let, zdaj pa nam manjka le še tisti trenutek, da jo vidimo v živo. Ob tem se bo po vsej verjetnosti predstavila še konceptna Toyota Supra TRD, ki je še izboljšana različica Supre na področju dizajna, motornih in drugih voznih komponent, pa se pri tej ‘dodelavi’ niso lotili.

10. Volkswagen

Tudi Volkswagen namerava pokazati zanimiv koncept, z imenom Volkswagen Dune Buggy Concept. Električni avtomobil bo obudil legendarnega Buggy-a in morda celo nadomestil model Beetle. Na odru mu bo družbo delal še Volkswagen T-Roc R, ki bo imel agresivnejši videz in še več moči. Kot zanimivost, lahko omenimo še Volkswagen Passat, ki se bo pokazal v svoji prenovljeni podobi.

V prispevku smo se skoncentrirali na nekaj primerkov, nikakor pa to ne pomeni, da drugih zanimivosti na sejmu ne bo. Pri Alfa Romeu napovedujejo koncept, ki je za zdaj še presenečenje, Audi bo predstavil Q4 e-tron Concept, Alpina pa model B7. Bentley predstavlja Bentygo Speed, ki je v tem trenutku najhitrejši produkcijski SUV na svetu. Tu je še BMW s prenovljeno sedmico in BMW X7, Bugatti s Chiron Sport 110 Ans, Citroen s konceptnim Amijem, Kiin električni koncept, Mazda z modelom CX-4 in še bi lahko naštevali. Ženevski avtosalon 2019 bo zopet postregel s kopico konceptov in električnih avtomobilov in bo, kot vsako leto, nedvomno prava paša za oči.


Citroën Ami One Concept: električni malček, ki ga voziš brez izpita Citroën Ami One Concept: električni malček, ki ga voziš brez izpita Ford Focus ST Ford Focus ST: najmočnejša različica do zdaj Toyota RAV4 TRD Off-Road Toyota RAV4 TRD Off-Road: različica za zahtevne Fiat 500X: v prenovljeni podobi že na slovenskih cestah Fiat 500X: v prenovljeni podobi že na slovenskih cestah · · · ·