Znanstveni razlog, zakaj naj ne bi smeli na dvotedenski dopust
V zraku · buzz buzz

Če si v letošnjem letu še niste privoščili oddiha od napornega dela, je gotovo že čas, da pobegnete na počitnice. Pri tem velja omeniti, da morate biti pri načrtovanju svojega dopusta še kako previdni.

Če gre verjeti znanosti, ima dvotedenski oddih negativne posledice, še posebej, če ga preživljate na isti destinaciji.

Psiholog Daniel Kahneman je s pomočjo behavioristične metodologije pojasnil, kako se lahko zgodi, da predolge počitnice slabo vplivajo na vas. Njegovo razumevanje psihologije posameznika upošteva dve plati jaza, in sicer t. i. “experiencing self” in “remembering self”.

Preživljanje daljših počitnic na enem mestu bo sicer okrepilo prvega (experiencing self), a se hkrati odrazilo v manjši koristi za slednjega (remembering self). Krajše počitnice so po Kahnemanovem mnenju boljša izbira, saj vsak izlet ustvari nove spomine, ki jih pozneje podoživite. Če dva tedna ležite na plaži in se namakate v vodi, to pač ni mogoče.

Kljub temu verjamemo, da se tudi dvotedensko sproščanje lahko izkaže za koristno. Marsikdaj se v tujino namreč odpravimo zato, da se naužijemo novih moči, in ne zato, da bi raziskovali naravne in kulturne znamenitosti.

Znanstveniki odkrili najstarejšo barvo na svetu, ki je stara 1, 1 milijard let. Znanstveniki odkrili najstarejšo barvo na svetu, ki je stara 1,1 milijarde let Kopalke iz lepilnega traka so hit letošnjega poletja. Kopalke iz lepilnega traku so hit letošnjega poletja Nago, z bleščicami okrašeno telo žensk, s katerim želijo dokazati, da se lepota skriva v različnih oblikah. Golo, z bleščicami okrašeno telo žensk, s katerim želijo dokazati, da se lepota skriva v različnih oblikah shutterstock_274896263 (1) To kar oni vidijo, le redkodko opazi: 3 astrološka znamenja z najmočnejšo intuicijo · · · ·