Znanstveni razlog, zakaj naj ne bi smeli na dvotedenski dopust

Znanstveni razlog, zakaj naj ne bi smeli na dvotedenski dopust

Če si v letošnjem letu še niste privoščili oddiha od napornega dela, je gotovo že čas, da pobegnete na počitnice. Pri tem velja omeniti, da morate biti pri načrtovanju svojega dopusta še kako previdni.

Če gre verjeti znanosti, ima dvotedenski oddih negativne posledice, še posebej, če ga preživljate na isti destinaciji.

Psiholog Daniel Kahneman je s pomočjo behavioristične metodologije pojasnil, kako se lahko zgodi, da predolge počitnice slabo vplivajo na vas. Njegovo razumevanje psihologije posameznika upošteva dve plati jaza, in sicer t. i. “experiencing self” in “remembering self”.

Nekateri ljudje ljubijo avanture ...
Nekateri ljudje ljubijo avanture …

Preživljanje daljših počitnic na enem mestu bo sicer okrepilo prvega (experiencing self), a se hkrati odrazilo v manjši koristi za slednjega (remembering self). Krajše počitnice so po Kahnemanovem mnenju boljša izbira, saj vsak izlet ustvari nove spomine, ki jih pozneje podoživite. Če dva tedna ležite na plaži in se namakate v vodi, to pač ni mogoče.

... drugi pa se želijo na počitnicah predvsem sprostiti.
… drugi pa se želijo na počitnicah predvsem sprostiti.

Kljub temu verjamemo, da se tudi dvotedensko sproščanje lahko izkaže za koristno. Marsikdaj se v tujino namreč odpravimo zato, da se naužijemo novih moči, in ne zato, da bi raziskovali naravne in kulturne znamenitosti.

Dodatne Informacije

Več informacij:
uk.businessinsider.com
ted.com

Prelistaj našo revijo

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
Vedno je pravi čas, da najdeš sebe!