ezgif.com-webp-to-jpg (70)1
Utrip mesta · zdravje & lepota

Raziskava, izvedena na Univerzi v Sunshine Coastu v Avstraliji, je ugotovila, da mladim, zlasti starim od 18 do 30 let, na zadnji strani lobanje raste nenavadna kostna struktura. Kje se skriva vzrok?

Nenavadni kostni izrastki se po navadi pojavijo pri starostnikih, a študija, ki sta jo opravila David Shahar in Mark G. L. Sayers, je predstavila nove in šokantne podrobnosti. Po zbiranju in analizi podatkov 1200 ljudi obeh spolov, starih od 18 do 86 let, so ugotovili, da se pri mlajših odraslih pojavlja eksostoza ali kostni izrastki, število ljudi, ki se jim to dogaja, pa narašča. Kostni izrastek v obliki rožička so našli pri kar 40 odstotkih ljudi, starih od 18 do 29 let, niso pa še odkrili, ali je izrastek tudi nevaren.

Zanimivo je, da ti izrastki rastejo na hrbtni strani lobanje, oblika pa spominja na rožičke. V številnih medijih so tako poročali, da mladim na hrbtni strani glave rastejo “rožički”, ker preveč uporabljajo mobilne telefone in druge tehnologije. A to seveda ni res. Čeprav so izrastki videti kot rožički, to niso, mobilna tehnologija pa naj na ta pojav ne bi imela neposrednega vpliva.

Glede na raziskavo naj bi izrastke povzročala “mehanska obremenitev”, ki pa lahko nastane ne glede na to, ali je uporaba tehnologij povečana ali ni. Še en vzrok za tovrstne izrastke bi lahko bila slaba drža. Znano je, da ta vpliva na obliko naše kostne strukture. Morda sta se pri mladih vrat in hrbtenica vnela do te mere, da telo potrebuje nove kosti, da ju podpre.

Eden izmed glavnih razlogov za slabo držo je sicer starost, kar bi lahko pojasnilo, zakaj se ti kostni izrastki pojavljajo pri starejših. A treba je opozoriti, da so drugi možni razlogi pisarniško delo, visoke pete, uporaba tehnologij, nošenje težkih torb in slaba prehrana. In če smo pozorni, lahko ugotovimo, da so vsi ti dejavniki del vsakdanjika današnje mladine. Seveda ne moremo kar tako prenehati opravljati službo v pisarni ali pa uporabljati tehnologijo za delo, moramo pa se zavedati, da naše vsakodnevne aktivnosti vplivajo na naše telo precej bolj, kot se zavedamo. Poskusite z raztezanjem v službi, med uporabo telefona se malo odpočijte in podobno.

Menite, da bi nas morale takšne spremembe skrbeti?


max-rovensky-D4dTX73SSDM-unsplash (1) Tega s svojimi prsmi ženske NIKOLI ne bi smele početi! Photo by KAL VISUALS on Unsplash Mladost je norost! Nore stvari, ki jih morate storiti, dokler ste mladi! Ena bolj ogabnih partnerjevih navad ti lahko pomaga pri daljšem življenju. Partnerjeva najbolj ogabna navada ti lahko pomaga, da ŽIVIŠ DLJE! shutterstock_753547633 Kaj jesti, da stopiš maščobo na trebuščku? 5 živil za ožji pas · ·