"Her er en invitation, en karnevalsinvitation, der ville få dig til at savle, og du ville komme til os, så det ville smelte i din mund." med disse vers, på kuklju, inviterer de os ind i deres kulinariske regi. man siger, at man skal spise ti gange til fastelavn, og denne tradition bliver flittigt overholdt. festen begynder på den næsten glemte fedttorsdag, hvor...
Trubarjeva 31
Velike Lašče
“Tule enu je vabilu, enu pustnu povabilu, de vam sline bi zvabilu in bi k nam se vam zavilu, de v ustih se vam bo topilu.” S temi verzi nas Pri Kuklju vabijo v svoje kulinarično okrilje. Pravijo, da se je treba za pusta desetkrat najesti in te tradicije se pridno držijo. Gostija se začne na že skoraj pozabljeni debeli četrtek, ko se iz kuhinje razširijo vonjave po kašnatem mesu, špehovki in drugih pustnih dobrotah, za povrh pa v pustnem času pripravijo še cele grmade krofov, katerih sloves se širi vse do Ljubljane in še naprej. Kukelj je gostilna s slikovito žensko zgodovino. Kot pravi simpatična in zgovorna Margareta, ki je vodenje gostilne prevzela letos od svoje matere Vanje, gostilno že od nekdaj držijo pokonci ženske. Pokonci pa so držale tudi vse goste, ki se zadovoljni vračajo zaradi zanimive tematske ponudbe, vezane na praznike. Debeli četrtek smo že omenili, v marcu pa se pripravimo na ribjo dalmatinsko kuhinjo. Prav nič tipično za dolenjsko gostilno, vendar pa zato toliko bolj okusno in domiselno, za kar poskrbi gospodar hiše Peter Damjanić − Pero, pristni Dalmatinec z otoka Hvar. Prvi pomladni dan pri Kuklju proslavijo z regratom, maj in junij sta meseca jagenjčkov in kozličkov, trški dan v juniju pa prinaša dobrote, ki jih je pred davnimi leti pripravljala prababica Lojza. Poleg zadovoljnih gostov o Kukljevi ponudbi priča tudi dejstvo, da je njihov tradicionalni meni predstavljal Slovenijo ob boku drugih evropskih kuhinj v Bruslju.