Hvad hvis vi i år til jul, i stedet for valnøddekage, sætter engelsk julebudding på bordet til en forandring, en vidunderlig mørk dessert, der ikke kun er en kulinarisk ekstravagance, men også en vidunderlig tilføjelse til et festligt pyntet bord. Opskriften på en berømt julebudding er bestemt ikke en "one-liner", men en symfoni af smag kræver en smule mere indsats.
Angleški božični puding je izvirna angleška sladica, ki sega daleč nazaj v zgodovino, točneje v srednji vek, ko ga je sestavljalo še 13 sestavin, kar je bilo močno povezano z vero (Kristus in 12 apostolov). Danes je sestavin nekoliko več, saj se dessert ne opira več toliko na vero, temveč bolj na zadovoljitev brbončic.
LÆS MERE: Opskrift: saftige brownies med blåbærsyltetøj
Recept za imeniten angleški božični puding
Sestavine za angleški božični puding:
- dobra skodelice večnamenske moke
- 1 žlička zmletega cimeta
- 1 žlička naribane pomarančne lupine
- polovica žličke mletega ingverja
- 3/4 žličke vinskega kamna
- ščepec mletih nageljnovih žbic (klinčkov)
- en halv kop brun farin
- 1/4 skodelice masla oz. margarine (sobne temperature)
- 4 æggehvider
- 1/3 skodelice ameriških (pekan) orehov
- pol skodelice jabolčnega soka
- 3/4 skodelice rozin
- 1/3 skodelice kandiranih rozin
- 1/2 skodelice naribanega korenčka
- 1/3 skodelice kandiranega ananasa oz. 1/4 ingverja
Priprava angleškega božičnega pudinga
Sprva ”rezervirano” namastite 1,5 litra veliko posodo. V drugi zmešajte moko, vinski kamen, pomarančno lupino, klinčke, cimet in ingver. V tretji z električnim mešalnikom mešajte maslo in sladkor, dokler nista svetla in puhasta. Nato jima dodajte beljake in spet dobro premešajte. Z leseno žlico vmešajte še nekje tretjino mešanice moke in pol jabolčnega soka. Šele potem vmešajte preostalo moko, čemur sledi dodajanje rozin, korenja, ananasa in pekan orehov. Dobro pregneteno maso enakomerno porazdelite po posodi za pečenje in pokrijte s folijo. Vstavite jo v višjo posodo, v katero do polovice nalijete vodo in na ognju kuhate od dve do dve uri in pol. Ali je kuhan, preverite z zobotrebcem. Puding nato v posodi pustite stati še 10 minut, nato pa ga obrnite na krožnik. Za malce šova lahko poskrbite z brendijem, ki ga polijete po pudingu in med postrežbo prižgete.