Sæsonen med glade decembersammenkomster starter for alvor, og med den er der utallige grunde til at forkæle os selv og vores kære med kulinariske udskejelser. Hvordan lyder den syndige gyldne kage, som Nina Kastelic lavede på sin Leaneen-blog for dig?
Vedno nasmejana kulinarična blogerka je v uvodniku recepta zapisala, da je zlata torta pregrešnega videza tudi pregrešno dobrega okusa. Kako ne, ko pa vsebuje premium sestavine, med drugim zlato karamelno čokolado in konjiško penino Rosé iz Vinske kleti Zlati grič. Kombinacija vrhunskih okusov in čudovitega videza harmonično prepleta čokoladni biskvit, zlato karamelno kremo in osvežujoč hruškov žele. Prav v slednjega je Nina, sicer avtorica knjige slaščic Leaneen: Sladke pregrehe, ujela mehurčke penine Rosé iz Vinske kleti Zlati grič. Kako? Sledite receptu.
Sestavine za čokoladni biskvit:
- 2 æg
- 50 g pulveriseret sukker
- 10 g kakaopulver
- 40 g mel
- mleko za navlažitev
Jajca in sladkor stepamo 15 minut pri največji hitrosti, da dobimo puhasto zmes. Nato z lopatko primešamo presejano moko in kakav, da dobimo enotno maso. Del biskvitne mase vlijemo v okrogel pekač premera 20 cm, drugi del pa v pekač premera 12 cm. Pečemo ju od 10 do 12 minut na 180 °C. Biskvit ohladimo. Večji biskvit preložimo na podlago, na kateri bomo servirali torto. Obdamo ga s tortnim obodom, obloženim z acetatno folijo. Biskvit navlažimo s toplim mlekom, v katerem lahko raztopimo čokoladni namaz.
Sestavine za hruškov žele:
- 260 ml pireja hrušk vilijamovk (2 ali 3 hruške)
- 50 ml hruškovega soka
- 80 ml penine Rosé iz Vinske kleti Zlati grič
- 4 lističe želatine
- sladkor v prahu po okusu
Iz polovice hrušk naredimo pire, ostalo polovico narežemo na koščke in koščke vmešamo v pire. Dodamo penino in hruškov sok, premešamo in le po potrebi sladkamo. Lističe želatine za 10 minut namočimo v hladno vodo. Iz zmehčanih lističev iztisnemo vodo in jih z žlico pireja raztopimo. Stopljeno želatino primešamo pireju. Pire vlijemo v pekač premera 10 cm in ga damo za nekaj ur v hladilnik, da se strdi. Na dno pekača ne pozabimo dati papirja za peko in v notranjost oboda acetatno folijo. Ko se pire strdi, ga položimo na navlažen čokoladni biskvit. Na vrh strnjenega pireja položimo še drugi, manjši čokoladni biskvit in ga navlažimo z mlekom.
Sestavine za karamelno kremo:
- 250 g karamelne čokolade
- 300 g mascarponeja
- 2 lističa želatine
- 300 ml sød fløde
Čokolado raztopimo nad paro. Ko se ohladi, jo zmešamo z mascarponejem. Lističa želatine pripravimo na enak način kot pri hruškovem želeju, le da ju zdaj raztopimo z žlico kreme. Stopljeno želatino vmešamo v kremo. Na koncu vanjo vmešamo stepeno sladko smetano. Kremo nadevamo v tortni pekač in jo poravnamo ter torto čez noč postavimo v hladilnik, da se vse strdi in ohladi. Pregrešna zlata torta je naslednji dan pripravljena na okrasitev.
Mar ni to popoln sladki zaključek božične ali novoletne večerje, na kateri bodo brbončice razvajale le odrasle osebe?