Efter en hård dag, på kolde efterårs- og vinteraftener, føles intet bedre end at blive pakket ind i et varmt tæppe og kæle med en lækker varm chokolade. Men for at vi ikke skal have for meget dårlig samvittighed efter sådanne aflad, har vi en opskrift til dig, hvordan du kan varme op med varm chokolade på en sundere måde.
1. Uporabite kakav ali temno čokolado brez sladkorja.
Sladkor je vir mnogih zdravstvenih težav, hkrati pa se sploh ne zavedamo, da se nahaja praktično povsod (ja, tudi v slani hrani, poglejte sestavine na vrečki čipsa…). Vroča čokolada bo veliko bolj pristna, če bo izdelana iz pravega grenkega kakava ali temne čokolade, ki je praktično brez sladkorja.
LÆS MERE: 10 lækre facts om chokolade, som du sikkert ikke kender
2. Odpovejte se mleku.
Poskusite narediti vročo čokolado samo z vročo vodo. Če se vam bo zdel okus premalo bogat, lahko dodate mleko brez laktoze: recimo kokosovo, mandljevo ali sojino mleko.
3. Sladkajte drugače.
Nikar v vročo čokolado ne stresajte “bele smrti” – rafiniranega sladkora. Namesto njega vročo čokolado sladkajte z medom ali javorjevim sirupom.
4. Namesto s smetano okus obogatite z začimbami.
Odpovejte se smetani in namesto tega eksperimentirajte z začimbami. Dodajte vroči čokoladi čudovito dišeč cimet, zdravilen ingver, razkošen muškatni orešček ali slastno vanilijo. Pustite, da se vam okusi razlezejo po ustih in vas napolnijo z zadovoljstvom.
In kako pripraviti zdravo različico vroče čokolade?
V kozici stopite čokolado ali kakav in zmešajte z medom ali javorjevim sirupom. Dodajte vodo in mešajte, dokler ne zavre. Dodajte še vam ljube začimbe in prilijte vašo alternativo mleka. Vse skupaj segrevajte in mešajte, dokler ne bo res vroče – vendar ne pustite, da mleko zavre. Glede razmerij sestavin se ne obremenjujte preveč: vse dodajajte po okusu og zaupajte svojim občutkom, hkrati pa imejte v glavi dejstvo, da vaja dela mojstra.