Slastna vroča čokolada na bolj zdrav način

Po težkem dnevu se v hladnih jesenskih in zimskih večerih nič ne prileže bolj, kot da se zaviti v toplo odejo pocrkljamo s slastno vročo čokolado. Da pa po takšnih razvajanjih ne bomo imeli preveč slabe vesti, imamo za vas recept, kako se pogreti z vročo čokolado na bolj zdrav način.

1. Uporabite kakav ali temno čokolado brez sladkorja.

Sladkor je vir mnogih zdravstvenih težav, hkrati pa se sploh ne zavedamo, da se nahaja praktično povsod (ja, tudi v slani hrani, poglejte sestavine na vrečki čipsa…). Vroča čokolada bo veliko bolj pristna, če bo izdelana iz pravega grenkega kakava ali temne čokolade, ki je praktično brez sladkorja.

Uporabite temno čokolado brez sladkorja.
Uporabite temno čokolado brez sladkorja.

PREBERITE ŠE: 10 slastnih dejstev o čokoladi, za katere gotovo ne veste

2. Odpovejte se mleku.

Poskusite narediti vročo čokolado samo z vročo vodo. Če se vam bo zdel okus premalo bogat, lahko dodate mleko brez laktoze: recimo kokosovo, mandljevo ali sojino mleko.

Dodajte vroči čokoladi mandljevo, riževo, sojino ali ovseno mleko.
Dodajte vroči čokoladi mandljevo, riževo, sojino ali ovseno mleko.

3. Sladkajte drugače.

Nikar v vročo čokolado ne stresajte “bele smrti” – rafiniranega sladkora. Namesto njega vročo čokolado sladkajte z medom ali javorjevim sirupom.

4. Namesto s smetano okus obogatite z začimbami.

Odpovejte se smetani in namesto tega eksperimentirajte z začimbami. Dodajte vroči čokoladi čudovito dišeč cimet, zdravilen ingver, razkošen muškatni orešček ali slastno vanilijo. Pustite, da se vam okusi razlezejo po ustih in vas napolnijo z zadovoljstvom.

In kako pripraviti zdravo različico vroče čokolade?

V kozici stopite čokolado ali kakav in zmešajte z medom ali javorjevim sirupom. Dodajte vodo in mešajte, dokler ne zavre. Dodajte še vam ljube začimbe in prilijte vašo alternativo mleka. Vse skupaj segrevajte in mešajte, dokler ne bo res vroče – vendar ne pustite, da mleko zavre. Glede razmerij sestavin se ne obremenjujte preveč: vse dodajajte po okusu in zaupajte svojim občutkom, hkrati pa imejte v glavi dejstvo, da vaja dela mojstra.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!