Forfatteren til den kulinariske blog Uglašena kuhinja, Zulejka Javeršek, har samlet for det meste veganske opskrifter, som er skabt i de idylliske omgivelser på en gård i Kärnten, i den inspirerende kogebog Vse leto. Helårs-kogebogen er en perfekt gave, og den vil især blive værdsat af alle dem, der kan lide at forblive loyale over for lokale og årstidens råvarer i deres kulinariske sysler, mens de samtidig forsøger at inkludere så meget plantebaseret mad som muligt i deres kost.
Zulejka Javeršek, forfatter af bloggen Uglašena kuhinja, er i pretežno veganski kuharski knjigi Vse leto zbrala svoje recepte, ki so nastajali v idiličnem okolju kmetije na Koroškem. Vsi recepti temeljijo na samooskrbi domačega vrta in na živilih rastlinskega izvora, navdihuje pa jih slovenska kulinarična tradicija.
Za vse, ki bi radi ostali zvesti lokalnemu, hkrati pa bi v svojo prehrano želeli uvrstiti več hrane rastlinskega izvora, bo knjiga Vse leto nepogrešljiva opora pri snovanju jedilnikov. Recepti so sezonski, razvrščeni po letnih časih – od pomladne koprivne pite od poletnih bučk, jesenskega makovega jabolčnega kolača ali zimskega pirinega narastka; po Zulejkini knjigi bomo kuhali, ob veznih besedilih pa uživali.
LÆS MERE: Jeg anbefaler stærkt: den bedste slovenske kogebog?
O avtorici
Zulejka se je rodila v Kopru, potem pa so jo odpeljali na hribček blizu Umaga, kjer se je najraje igrala s punčkami, pomagala mami pri mešenju kruha in hotela, da ji še enkrat preberejo Povodnega moža. Malo jo hodila v hrvaško šolo, kjer se je naučila brati in pisati, potem pa v slovensko, kjer je namesto križank reševala delovni zvezek za slovenščino. Po meglenem adolescentnem obdobju, preživetem na piranski gimnaziji, se je vpisala na sanjski študij primerjalne književnosti in sociologije kulture v Ljubljani, kjer je srečala veliko sorodnih duš, na treningu aikida pa še več, med njimi tisto odločilno, ki je zdaj njen zaročenec Tadej. Ko sta pretehtala pluse in minuse življenja v Ljubljani ali na Koroškem, sta se odločila za slednjo, kjer živita zdaj, da lahko svoji hčerki postavita na travo in sneg, s pomočjo razširjene družine na kmetiji Zvonik pa pridelujeta hrano za ljudi. Kadar ne brklja po kuhinji, trenira aikido, gleda risanke, bere slikanice in včasih celo knjige.
Mere information:
www.kulkul.si
www.uglasena-kuhinja.com