Forfatteren til den kulinariske blog Uglašena kuhinja, Zulejka Javeršek, har samlet for det meste veganske opskrifter, som er skabt i de idylliske omgivelser på en gård i Kärnten, i den inspirerende kogebog Vse leto. Helårs-kogebogen er en perfekt gave, og den vil især blive værdsat af alle dem, der kan lide at forblive loyale over for lokale og årstidens råvarer i deres kulinariske sysler, mens de samtidig forsøger at inkludere så meget plantebaseret mad som muligt i deres kost.
Zulejka Javeršek, forfatter af bloggen Uglašena kuhinja, er i pretežno veganski kuharski knjigi Vse leto zbrala svoje recepte, ki so nastajali v idiličnem okolju kmetije na Koroškem. Vsi recepti temeljijo na samooskrbi domačega vrta in na živilih rastlinskega izvora, navdihuje pa jih slovenska kulinarična tradicija.
![Paradižnikova solata](https://e7852c3a.rocketcdn.me/wp-content/uploads/2015/12/zulejka_vse_leto_paradiznikova_solata1-660x440.jpeg)
Za vse, ki bi radi ostali zvesti lokalnemu, hkrati pa bi v svojo prehrano želeli uvrstiti več hrane rastlinskega izvora, bo knjiga Vse leto nepogrešljiva opora pri snovanju jedilnikov. Recepti so sezonski, razvrščeni po letnih časih – od pomladne koprivne pite od poletnih bučk, jesenskega makovega jabolčnega kolača ali zimskega pirinega narastka; po Zulejkini knjigi bomo kuhali, ob veznih besedilih pa uživali.
![Bučni kolač](https://e7852c3a.rocketcdn.me/wp-content/uploads/2015/12/zulejka_vse_leto_bucni_kolac1-660x440.jpeg)
LÆS MERE: Jeg anbefaler stærkt: den bedste slovenske kogebog?
O avtorici
Zulejka se je rodila v Kopru, potem pa so jo odpeljali na hribček blizu Umaga, kjer se je najraje igrala s punčkami, pomagala mami pri mešenju kruha in hotela, da ji še enkrat preberejo Povodnega moža. Malo jo hodila v hrvaško šolo, kjer se je naučila brati in pisati, potem pa v slovensko, kjer je namesto križank reševala delovni zvezek za slovenščino. Po meglenem adolescentnem obdobju, preživetem na piranski gimnaziji, se je vpisala na sanjski študij primerjalne književnosti in sociologije kulture v Ljubljani, kjer je srečala veliko sorodnih duš, na treningu aikida pa še več, med njimi tisto odločilno, ki je zdaj njen zaročenec Tadej. Ko sta pretehtala pluse in minuse življenja v Ljubljani ali na Koroškem, sta se odločila za slednjo, kjer živita zdaj, da lahko svoji hčerki postavita na travo in sneg, s pomočjo razširjene družine na kmetiji Zvonik pa pridelujeta hrano za ljudi. Kadar ne brklja po kuhinji, trenira aikido, gleda risanke, bere slikanice in včasih celo knjige.
Mere information:
www.kulkul.si
www.uglasena-kuhinja.com