Der Herbst ist jene Jahreszeit, in der man beim Schlendern durch die Straßen unzählige Düfte aus den Küchen der Häuser in der Altstadt wahrnimmt. Während Zimt, Nelken und Glühwein den Winter ankündigen, ist der Herbst mit seinem Kastanienduft nicht nur eine winterliche Ouvertüre, sondern eine Klasse für sich im kulinarischen Reich der Aromen und Bilder. Es ist die Zeit, in der die Tische reich gedeckt sind und selbstgemachter Strudel dazu einlädt, Omas alte Rezepte zu entdecken und jenes gewisse Etwas zu finden – geheimnisvoll und köstlich –, das selbst längst vergangene Erinnerungen wachruft.
Najbrž skoraj vse Großmütter uživajo našo naklonjenost njihovim receptom in se ponašajo s slovesom odličnih kuharic, saj so one tiste, ki naredijo še cesarski praženec tako dober, da bi še krožnik snedli skupaj z njim. Moram povedati, da sta bili tudi moji babici vešči igre s kuharskimi recepti, skrivnostmi in čarovnijami, ki te je omamila, še preden si stopil skozi vrata. In če bi onidve živeli v današnjem času, bi s svojimi kulinaričnimi blogi prav gotovo presegli vsa pričakovanja o obiskanosti le-tega, pa tudi hitro bi se navdušili nad tovrstnimi spletnimi portali, ki si delijo recepte, nasvete in seveda končne podobe kulinaričnih dosežkov. A takrat so se morale znajti po svoje, med drugim so vse gradivo, poleg obvezne kuharske knjige, dopolnjevale še z recepti, izrezanimi iz časopisov, saj so bili nasveti priznanih kuharskih mojstrov objavljeni v posebnih rubrikah, kaj pripraviti za nedeljsko kosilo.
#192 – City Magazine von City Magazine
Zbirko so dopolnjevali še izmenjani recepti jedi, ki so bili predvsem sad klepetanja med postankom v trgovino … Seveda so poleg vsakega recepta sledile opombe, napisane še s staro babičino pisavo (vsak kaligraf bi pohvalil tudi lepo izvedbo pisave), ki so bili predvsem njeni pripisi, katere jedi je že preizkusila in naredila sama. Ti recepti in zapiski so še vedno shranjeni v stari škatli, poleg zvezkov, kamor je babica pisala svoje recepte. Ta škatla še vedno diši po tistih sladkih začimbah, als dišala njena kuhinja, pa čeprav že dolgo ni nihče pogledal vanjo. Mogoče se enkrat le odločim pokukati, samo kaj, ko nikoli ne bom vešča v peki takih dobrot, zato domači jabolčni štrudelj in potica ostajata v domeni druge babice, ki si najbrž že želi, da jo začnemo razvajati tudi mi.




