BAKALCA UND ŽLIKROFI FÜR HUNGRIGE REISENDE Wenn wir von Idrija durch das Tal in Richtung Cerkno fahren, in Sp. Wir biegen über die Brücke nach Idrija ab und folgen bergauf dem Schild zum Gasthaus Mlinar, das für sein Wild und seinen Meeresfisch bekannt ist. Verpassen Sie aber nicht das Angebot an hausgemachten Gerichten, die typisch für die Region Idrija sind. Sie wenden sich gerne an Mlinar...
Žirovska cesta 4
Idrija
BAKALCA IN ŽLIKROFI ZA LAČNE POPOTNIKE
Če se peljemo po dolini od Idrije proti Cerknemu, v Sp. Idriji zavijemo čez most in navkreber sledimo tabli za Gostilno Mlinar, ki slovi po divjačini in morskih ribah, vendar ne spreglejmo njihove ponudbe domačih jedi, značilnih za idrijski konec. K Mlinarju radi zavijejo poslovneži na uradna kosila ali zaključene družbe na različna praznovanja, vendar gostoljubno sprejmejo tudi naključne popotnike, tudi takšne, ki se jim mudi in bi radi na hitro pojedli kaj dobrega. Pri Mlinarju vsak dan skuhajo kaj na žlico, najsi bo to goveji ali divjačinski golaž, vedno pa lahko naročite tudi jurčkovo juho s smetano. V sezoni zelja se pohvalijo z zeljno juho, ki jo skuhajo iz osmukanih zunanjih zelenih listov, zato ji rečejo kar smukavc. Tudi pozimi kuhajo zelje, vendar v času snega diši po kislem. Mlinarjeva specialiteta, ki jo vsekakor morate poskusiti, če ste seveda vsejed, je značilna idrijska jed bakalca ali kozličkova obara. Zraven postrežejo še domače žlikrofe, oboje je ravno prav pikantno, da malce razdraži brbončice. K tej izdatni jedi se prav lepo prilega primerno vino, najbolje ne presladko. Žlikrofi so izvrstni tudi zabeljeni z ocvirki ali v kombinaciji z jurčki ali gorgonzolo … Kdor ima rad vampe, ki si jih doma že redko privoščimo, naj k Mlinarju zavije sredi tedna, vampi so namreč na njihovem štedilniku vsako sredo, brez izjeme.