fbpx

So pflegen Sie Ihren Smartphone-Akku richtig

Pametni telefoni zmorejo čuda, a so vredni počenega groša, ko jim zmanjka baterije. O slednjih je bilo že veliko povedanega, a s pojavom litij-ionskih, ki jih najdemo pri večini pametnih telefonov, so se stvari precej spremenile. Nekdanja pravila so postala odveč, nekoč dobre navade so postale slabe. Prav tako pa je zmotno prepričanje, da nam za baterijo ni več treba skrbeti. Poglejmo si, kakšne zapovedi zanje veljajo danes in kakšen je recept za njihovo dolgo življenje.

Čeprav baterije niso prva stvar, ki nam pade na pamet ob misli na Smartphones, pa te ostajajo njihov prepotreben kisik ter hkrati največji prijatelj in sovražnik. Daljša doba baterije je zato tema, ki vseskozi oblega svet mobilnih naprav in obstaja sto načinov, kako jo doseči.

Baterija je manj atraktiven, a eden ključni delov pametnega telefona.
Baterija je manj atraktiven, a eden ključni delov pametnega telefona.

Od očitnih, da z razpoložljivo kapaciteto ne razmetava s pretirano uporabo aplikacije Facebook, igranjem Candy Crusha ter nenehno aktivnim Wi-Fi in GPS signalom, obstajajo okvirne smernice, ki bodo vašo Li-Ionsko baterijo ohranjale čilo in zdravo. Poglejmo si jih.

Spominski efekt

Baterije niso večne, tudi litij-ionske ne. So pa velikanski napredek glede na nikelj-kadmijeve in nikelj-metal hidridne, v prvi vrsti zato, ker nimajo t.i. spominskega efekta, ki ga najbolje okarakterizira tisto obvezno 16-urno polnjenje ob nakupu novega mobilnika. Ta je bil dolgo glavna skrb, a pri današnjih baterijah za ”modre” naprave je malce drugače. Za razliko od ”antičnih” baterij so namreč Li-Ionske odporne na padec kapacitet, saj obratujejo na cikle polnjenja, zato ni treba čakati, da se popolnoma izpraznijo (če ima baterija npr. 300 ciklov polnjenja iz praznega stanja do 100 %, taista baterija zmore okoli 500 ciklov polnjenja s kapaciteto med 20 in 95 %), preden jih zopet nahranimo z elektriko. Li-Ionske baterije namreč ne marajo, da morajo iti v živ rob. Raje imajo, da se spraznijo le delno in se po malem krepčajo, ne pa da čakajo, da imajo luknjo v želodcu. Napajajo naj se, ne zato ker jim kruli, pač pa zato, da jim sploh ne bo. Kljub temu se padanju kapacitete tudi moderne baterije ne morejo povsem izogniti, a to ni posledica spominskega efekta, pač pa Altern.

Ponazoritev učinka spomina, ki pa pri današnjih baterijah več ne velja.
Ponazoritev učinka spomina, ki pa pri današnjih baterijah več ne velja.

Da bo kar najdlje mlada po srcu zato priporočamo, da jo, kolikor je le mogoče, vzdržujete nad 50% in ne hodite v ekstreme. Popolno izpraznjenje ji bo namreč naredilo več škode kot koristi, saj ji bo skrajšalo življenjsko dobo (glej primer s cikli zgoraj). Resda imamo to prakso v krvi, a do čistega dna je koristno iti le enkrat mesečno (zaradi kalibracije/umerjanja). Odsvetujemo tudi polnjenje do živega roba (100%), sploh, ker se vse polnilci še ne izklopijo sami, ko baterija popolnoma obnovi svoje moči (to vodi v pregrevanje). Zato napravo odklopite malo pred ciljem. To bo tudi bolj optimalno za delovanje mobilnika, saj je ta na vrhuncu moči ko je med 40 in 80%.

Efekt vročine

Staremu tipu baterij se imamo zahvaliti, da nehote načenjamo zdravje naši moderni bateriji. Toda ta slaba navada ni najhujši sovražnik Li-Ionske baterije. Vročina je. Baterija bo namreč izgubljala svojo kapaciteto precej hitreje, ko se bo nastavljala vročim sončnim žarkom, kot če bi ta čas prebila v senci. In to ne glede na to ali je medtem telefon v uporabi ali ne.

Seveda nas pametni telefon spremlja tudi na plažo, a tako kot naša koža, tudi baterija rabi zaščito. In najboljši zaščitni faktor je senca.
Seveda nas pametni telefon spremlja tudi na plažo, a tako kot naša koža, tudi baterija rabi zaščito. In najboljši zaščitni faktor je senca.

Poglejmo številke. Pri 0 stopinjah Celzija bo na letni ravni baterija izgubila približno 6% maksimalne kapacitete, pri 25 stopinjah bo odstotek poskočil že na 20%, pri 40 stopinjah pa kar na 35%. To seveda ne pomeni, da ji ustreza le bivanje v hladilniku, je pa priporočljivo, da telefona po nepotrebnem ne pražite na soncu. Vsekakor ga ne puščajte v razbeljenem avtomobilu ali na plaži direktno izpostavljenega soncu.

Efekt brezžičnega polnjenja

Brezžično polnjenje je izredno priročno, a prihaja s ceno. Ob tovrstnem polnjenju namreč baterijo doleti(jo) vročinski wi-fi val(ovi), kar pomeni segrevanje, ki ji škoduje enako kot vroči sončni žarki.

Brezžično polnjenje je vroča funkcija.
Brezžično polnjenje je vroča funkcija.

Kadar je kombinacija obojega, pa je situacija še toliko slabša. Zato se tej sicer super opciji izogibajte kolikor je le mogoče in v normalnih okoliščinah polniti raje preko kabla.

WEITERLESEN: 5 entlarvte Mythen über das Aufladen Ihres Smartphones

Neaktivnost oz. zamrznjena uporaba

V kolikor ste se odločili, da naprave z li-Ionsko baterijo ne boste uporabljali dalj časa, ni važno samo, da jo shranite nekje na suhem in pri normalni, sobni temperaturi, stran od virov toplote in kovinskih predmetov, ampak tudi, da jo na počitek pošljete 40% napolnjeno. Vse klasične baterije se namreč sčasoma same od sebe spraznijo in lastna potrošnja je vzrok, da čisto prazne ni modro dati v hrambo. Ob popolni izčrpanosti namreč začnejo najedati samo sebe, postanejo nestabilne in se v končni fazi, če in ko dosežejo dno, tudi samouničijo (to storijo v primeru, ko bi lahko polnjenje po več mesecih neuporabe povzročilo ”eksplozijo”).

Ko menimo, da bo baterija v neuporabi dlje časa, ji privoščimo nekaj odvečne ''maščobe'' preden jo pošljemo v hibernacijo.
Ko menimo, da bo baterija v neuporabi dlje časa, ji privoščimo nekaj odvečne ”maščobe” preden jo pošljemo v hibernacijo.

Da tovrsten scenarij preprečite, jo vsake toliko časa napolnite nekje do polovice. Saj ne, da Li-Ionska baterija ”krvavi”, a na mesečni ravni vseeno izgublja od 5-10% moči, kar pomeni, da občasno polnjenje ne bi smelo biti prevelika obveza.

Polnjenje ”Speedy Gonzales”

Veliko novih telefonov ima opcijo hitrega polnjenja. Čeprav je ta funkcija že marsikomu rešila življenje, pa terja svoj davek. Podobno kot hitra hrana vpliva na ljudi, tudi schnelles Aufladen škodno vpliva na baterijo. Li-Ionske baterije namreč živijo najdlje, če jih pitamo z nizkimi in konsistentnimi hitrostmi, kar pa hitro polnjenje ni.

Hitro polnjenje ima svoje pluse in minuse.
Hitro polnjenje ima svoje pluse in minuse.

H sreči se z ”junk foodom” pri tem načinu ”prehranjevanja” bašejo le v prvem ciklu polnjenja, telefoni in polnilci pa so tudi dovolj pametni, da uporabijo ekstra voltažo le, ko je to koristno. Zato škoda ni tako zelo velika, kot ste morda dobili vtis. A če se vam ne mudi, vseeno priporočamo, da bateriji pustite, da se napolni v miru in da električne energije ne zmeče vase.

Seit 2004 bei Ihnen

Ab 2004 Wir recherchieren urbane Trends und informieren unsere Follower-Community täglich über das Neueste aus den Bereichen Lifestyle, Reisen, Style und Produkte, die mit Leidenschaft begeistern. Ab 2023 bieten wir Inhalte in den wichtigsten Weltsprachen an.