fbpx

Divje rastline, ki vas lahko ubijejo ali pa vam rešijo življenje

Raflezija

Ob pogledu na mamljive divje rastline, ki so resnično lepega videza, se lahko le spomnimo pregovora, da ni vse zlato, kar se sveti. Ravno najlepše ‘cvetlice’ so prepojene z najmočnejšimi strupi, katerih zaužitje je za človeka lahko smrtonosno … ali pa odrešilno. Da ne boste ugibali, kaj vas lahko reši in kaj pokonča, je tu seznam osmih rastlin, ki imajo neverjetne moči.

Naše zanimanje je tokrat zašlo tudi v sfero botanike – našli smo zanimive divje rastline, ki vam lahko rešijo življenje ali pa vas pokončajo. Ob naslednjem sprehodu po gozdu in trati bodite pozorni, saj nekatere izmed teh rastlin rastejo tudi ‘v slovenskem vrtu’.

DIVJE RASTLINE, KI VAM LAHKO REŠIJO ŽIVLJENJE:

RAFLEZIJA

Raflezija
Raflezija

Največja in najširša cvetlica na svetu Raflezija je čudovita za oko, na srečo pa je tudi koristna. Na območjih jugovzhodne Azije, kjer to rastlino lahko tudi najdemo, jo ljudje uporabljajo za okrevanje po porodu, ker naj bi skrčila maternico in ustavila krvavitve ter povrnila moč. Cvetenje traja le nekaj dni, dve od 13 vrst Raflezija so izumrle po drugi svetovni vojni.

WOLFFIA GLOBOSA

Wolffia globosa
Wolffia globosa

Močna zelena barva aludira na strupenost, a te majhne rastline, ki pokrivajo površino ribnikov, naj bi bile odlična hrana, če se kdaj znajdete sestradani ob vodi. Ta rastlina naj bi imela neverjetno hranilno vrednost – če najdete način, kako jo pravilno pripraviti, naj bi imela okus kot sladko zelje. Bogata naj bi bila tudi z vitamini A, B2, B6, C in nikotinsko kislino ter vsebuje samo 5 odstotkov maščob.

NAVADNI OSAT

Navadni osat
Navadni osat

Bodice te rastline nas lahko asociirajo le na strupenost, a Navadni osat naj bi imel pozitivne lastnosti. Korenine, steblo, cvet in mladi listi naj bi rešili človeka pred stradanjem. Uporablja se ga tudi v medicini, in sicer zdravi krvavitve hemoroidov.

ALOE VERA

Aloe vera
Aloe vera

Če ne živite pod skalo, verjetno poznate vse uporabne vrednosti Aloe vere – pomagala naj bi pri številnih draženjih kože in boleznih, hkrati pa ima antioksidativne in antibakterijske lastnosti. V medicini jo imenujejo čudežna rastlina, ki jo lahko uporabljate v prehranske, kozmetične, zdravilne in številne druge namene.

DIVJE RASTLINE, KI VAS LAHKO UBIJEJO:

KRISTAVEC

Kristavec
Kristavec

V angleščini se tej rastlini reče Angel’s trumpet, a se v tej rastlini ne skriva nič angelskega. Pod nobenim pogojem naj jo ne bi smeli zaužiti, ker naj bi povzročila paralizo, halucinacije, trans in smrt. Danes veliko ljudi to rastlino goji v svojih vrtovih, nezavedajoč se, da kljub lepemu videzu ta očitno ni varna za človeka.

ŠKRLATNA ČAŠICA

Škrlatna čašica
Škrlatna čašica

Goba, ki je lepega videza, je neužitna. Za zabavo lahko vanjo poskusite naliti vodo, a jo ne smete zaužiti, ker naj bi bila škodljiva za ljudi. Prav tako naj ne bi imela nobene hranilne vrednosti in je precej suha.

VOLČJA ČEŠNJA

Volčja češnja
Volčja češnja

Volčja češnja je divja rastlina, ki je mamljiva, a naj bi njeni listi in korenine bili strupeni.

PECKOVA JEŽEVKA

Hydnellum peckii
Hydnellum peckii

Krvavitev te gobe jasno opozarja na njene lastnosti – če jo zaužijete, brez skrbi, ne boste umrli, temveč bo v vaših ustih okus grenkega popra. Sililo naj bi vas na bruhanje, pa tudi dehidrirali boste. Najdemo jo lahko v Evropi in severozahodnem delu Severne Amerike.

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.