@Mulec_2 cover
16. maj
V zraku · dan za

Največja in ena najstarejših folklornih skupin v Sloveniji, Akademska folklorna skupina France Marolt, 16. in 17. maja vabi na gala koncert “Rast” v Linhartovo dvorano v Cankarjevem domu. Skupaj s Simfoničnim orkestrom Crescendo, za katerega je devetdeset minut ljudske glasbe v aranžma priredil mlad slovenski skladatelj Andrej Makor, bo sto petdeset plesalcev in plesalk, pevcev in glasbenikov otvorilo dogodek Tedna ljubiteljske kulture v organizaciji JSKD na ljubljanskem.

Linhartova dvorana, Cankarjev dom, Ljubljana
Akademska folklorna skupina France Marolt
od 8€ do 16€
Dogodek na Facebooku

Letna produkcija Akademske folklorne skupine France Marolt, “Rast”, je tokrat posvečena 80-letnici rojstva enega najvidnejših koreografov in etnokoreologov na Slovenskem, Mirka Ramovša, in 60-letnici njegovega delovanja pri skupini.
Predstava bo zasnovana na poustvaritvi nekaterih delov koreografij Ramovševega redkeje izvajanega opusa, skupaj z novitetami umetniškega vodje skupine Tomaža Simetingerja, ob zvokih simfoničnega orkestra, za folklorno skupino povsem neklasične glasbene spremljave. K sodelovanju so letos povabili tudi mladega skladatelja Andreja Makorja, ki je v aranžma za Simfonični orkester Crescendo “preoblekel” devetdeset minut ljudske glasbe.
Potek predstave bo s harmonizacijo glasbe in gradacijo plesne zasnove, ki bo temeljila na prepletu kratkih koreografij, simbolično nakazoval na nenehno rast in razvoj folklorne umetnosti, kakršno gojijo in ustvarjajo pri Akademski folklorni skupini France Marolt. Del zvočne podobe koncerta bo zapolnilo tudi a capella petje, ki bo delno usmerjeno v eksperimentalno poustvarjanje in iskanje novih zvočnosti (po)ustvarjanja t. i. ljudskega petja.

Gala koncert AFS France Marolt s Simfoničnim orkestrom Crescendo bo obenem tudi del osrednjega otvoritvenega dogodka Tedna ljubiteljske kulture za osrednjo Slovenijo, ki ga bo z nagovorom pospremila ministrica za kulturo mag. Julijana Bizjak Mlakar.
Premikanje meja v folklorni umetnosti je bilo od nekdaj vodilo največje in ene najstarejših slovenskih folklornih skupin – Akademske folklorne skupine France Marolt. Letne produkcije priljubljenih maroltovcev na odru Cankarjevega doma vedno znova presenečajo, poustvarjanje t. i. ljudskega plesa, glasbe in oblačilne dediščine pa postavljajo ob bok sodobni odrski umetnosti. V devetdesetminutni plesno-pevski predstavi v spremljavi simfonikov bo sodelovalo več kot 150 plesalcev, pevcev in glasbenikov.
Cene vstopnic se gibljejo od 8 evrov pa do 16 evrov.

PREBERITE ŠE: Enci benci Katalenci – glasbeno-scenski projekt in nov album Katalene v Cankarjevem domu

Premiera: Cankarjev dom, Linhartova dvorana, sobota, 16. maja 2015, ob 19.30 uri.
Ponovitev: Cankarjev dom, Linhartova dvorana, nedelja, 17. maja 2015, ob 18.00 uri.

Jamie Oliver_FRD1_youtube 15. maj, 2015 Food Revolution Day bo poskrbel za zdravo prehrano Big Foot Mama 8. maj, 2015 Teden mladih 2015 Škisova tržnica 7. maj, 2015 Škisova tržnica tudi letos z dobrodelno noto Literarni freestyle 7. maj, 2015 Literarni freestyle v Kavarni Union