gregorcki-n-gank
11. mar
V zraku · dan za

Pozdrav pomladi je tradicionalna prireditev, ki poteka pred praznikom svetega Gregorja, obuja pa star običaj, po katerem so obrtniki po vodi spuščali lesene cokle z gorečimi svečkami, kar je pomenilo, da se veselijo, ker pri delu ne bodo več potrebovali luči. Sveti Gregor v ljudskem izročilu namreč velja za začetnika pomladi, saj se je po starem (julijanskem) koledarju na dan njegovega godu (12. marec) začenjala pomlad. Tudi letos ne zamudite Pozdrava pomlad (gregorčki) 2017!

do
Ob Gradaščici, Eipprova ulica, Ljubljana
Občina Ljubljana
Vstop je prost.

Otroci in odrasli bodo na Pozdrav pomladi (gregorčki) 2017 v Gradaščico spuščali lučke v obliki poslikanih hišk iz papirja ali lesa, okrašene s papirnatimi rožami, v katerih gorijo svečke. Te plavajoče lučke se imenujejo barčice svetega Gregorja ali gregorčki.

PREBERITE ŠE: Mednarodna razstava mačk Ljubljana 2017

Glasbena spremljava bo letos delo večinštrumentalista in skladatelja Lada Jakše, s kratkimi koncerti pa se bodo predstavili tudi učenci glasbene šole Vič.


Premiera: Pepelka v ljubljanski Operi 9. marec, 2017 Premiera: Pepelka v ljubljanski Operi Gibanica bienale 8. marec, 2017 8. Gibanica: bienale slovenske sodobne plesne umetnosti Sejem Dom 2017 7. marec, 2017 Sejem Dom 2017 27. Pokljuški maraton 4. marec, 2017 Pokljuški maraton 2017 – rekreativni tekaški praznik v osrčju TNP-ja · · · ·