Film Deckument (2015)
24. okt
Kulturni izbor · film

Da se ne bomo spraševali, od kod se je v Sloveniji vzela rolka in kako se je skejtanje na naših tleh prelevilo v pravo športo subkulturo, si velja 24. oktobra 2015 v Kinu Šiška ogledati premiero dokumentarnega filma Deckument, od rolke do skejta, ki bo podkrepljena tudi s pregledno razstavo.

Kino Šiška
Kino Šiška
5 €
Dogodek na Facebooku

Dokumentarni film Deckument je ogledalo spominov športne subkulture, ki je od svojih začetkov, čeprav včasih neopazno, vselej prisotna v kulturi, na ulicah, v parkih, v urbanem svetu. Marsikdo preprosto ne ve, od kod se je v Sloveniji vzela rolka, ali se ne spomni, da so jih mulci idelovali sami, si gradili improvizirane skate objekte in se učili prvih trikov. Iz tujine so skrivoma prinašali robo, zmagovali na najrazičnejših tekmovanjih in rolko pripeljali do vsesplošne popularizacije.

PREBERITE ŠE: Mobilité = skejt + delavniški stol

Prve generacije skejtarjev so prevozile izjemno poglave zgodovine – od razpada Jugoslavije, konfliktov in tranzicije, pa vse do začetkov svetle kapitalistične prihodnosti. Neverjetni entuziazem, boj za obstoj in uveljavitev skateboardinga in pot od rolke do skejta so pripeljali do filma Deckument, katerega premiero bo pospremila tudi pregledna razstava fotografij, člankov in zaprašenih skejtov.


Animacija Mun: Varuh Lune (2015) 19. september, 2015 Filmska premiera: Mun: Varuh Lune (2015) festival_slovenskega_filma 15. september, 2015 18. Festival slovenskega filma v Portorožu – ob polnoletnosti rekordno število filmov image-0001 4. september, 2015 FilmMixer 2015 – festival neodvisnega filma v Kranju venice-film-festival-08 2. september, 2015 72. Beneški filmski festival ·