Ste z vedeli, da lahko lovor uporabite tudi za pripravo čaja? Lovorjev čaj je odličen za marsikatero težavo.
Lovorjev čaj je napitek, ki ga pripravimo z uporabo listov lovorja (Laurus nobilis). Čeprav je lovorjev list običajno uporabljen kot začimba pri kuhanju, ima tudi zdravilne lastnosti, ki jih lahko izkoristimo z uživanjem čaja.
Ima lahko blag in subtilen okus, ki se dobro ujema z drugimi zelišči ali dodatkom limone in medu. Če želite okrepiti zdravilne lastnosti čaja, lahko dodate tudi druge zdravilne rastline, kot sta ingver ali kamilica.
Koristi pitja so lahko različne, saj lovorjevi listi vsebujejo antioksidante, protivnetne snovi in eterična olja, ki lahko blagodejno vplivajo na prebavo, dihala in splošno počutje. Prav tako se jim pripisujejo določeni učinki na zmanjševanje stresa in tesnobe.
Čaj je izjemno aromatičen in ima specifičen okus, in tudi blagodejno vpliva na prebavila ter zmanjšuje napenjanje.
Priprava je preprosta, potrebujete le sveže ali posušene lovorjeve liste.
Lovorjev čaj vsebuje manjšo količino posušenega lovorovega lista, saj je bolj intenziven od svežega.
Preberite, kako pripraviti čaj, in uživajte v blagodejnih učinkih!
Lovorjev čaj
Sestavine
- 2 suha ali 4 sveži lovorovi listi
- 250 ml vode
- med (neobvezno)
Navodila
- Uporabite sveže ali posušene lovorjeve liste.
- Zdrobite jih, preden jih dodate vodi, da omilite njihov okus. Pri svežih listih uporabite dvakratno količino v primerjavi s posušenimi.
- Zavrite 250 ml vode. Dodajte lovorjev list (približno dva na 125 ml vode) v vrelo vodo in pustite stati vsaj 5 minut.
- Pokrijte lonec, da zadržite eterična olja.
- Po namakanju precedite čaj, da odstranite lovor.
- Po okusu lahko dodate sladila, kot so med, sladkor ali stevia. Nekateri ljudje tudi radi stisnejo svežo limono za dodaten okus.