Ecurie Ecosse LM69: dirkalnik iz leta 1969 se vrača

V sredini 60. let prejšnjega stoletja je bil predstavljen prototip Jaguar XJ13 –, a ta je, žal, prišel prepozno, saj so se homologacijska pravila organizacije FIA že spremenila. Športnik, ki naj bi na legendarni dirki Le Mansa pometel s konkurenco, ki so jo predstavljali Porsche, Ferrari in Ford, ni okusil dirkaškega adrenalina. In zdaj se vrača!

Jaguar XJ13 ni nikoli okusil občutka zmage ali dirkaškega adrenalina 24-urne preizkušnje, a kljub temu so mu izkazali spoštovanje, ki si ga zasluži – škotsko podjetje Ecurie Ecosse, ki je že dolga leta del avtomobilskega tekmovalnega športa, se je zdaj odločilo, da bodo izdelali avtomobil v duhu legendarnega avtomobila Jaguar XJ13.

Ecurie Ecosse LM69 je narejen po specifikacijah, ki bi jih imel avtomobil v letu 1969 – čeprav je osnovan za dirkališče, je LM69 cestno legalen. Izdelali bodo zgolj 25 primerkov, vanj pa vgradili sredinsko nameščeni 5,0-litrski, 5,3-litrski ali 7,3-litrski V 12-valjni motor.

LM69 je, kot smo omenili zgoraj, narejen po specifikacijah in pravilih, ki so veljala v letu 1969 – to pomeni, da avtomobil nima sodobnih sistemov, kot smo jih vajeni v današnjih avtomobilih. Moderne izboljšave, ki jih je ‘replika’ bila deležna, najdemo predvsem v obliki širših pnevmatik in uporabi kompozitnih materialov, zaradi katerih je avtomobil lažji (v primerjavi z njegovim ‘predhodnikom’).
Omejena serija in zgodovinski pedigre zagotovo dodajo k ceni, ki sicer ni znana, a zagotovo ni majhna.

Galerija: Ecurie Ecosse LM69

Dodatne Informacije

Več informacij:
ecuriecars.com

Prelistaj našo revijo

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
Vespa 946 Christian Dior: to je najbolj kul sodelovanje tega poletja