fbpx

Ecurie Ecosse LM69: dirkalnik iz leta 1969 se vrača

V sredini 60. let prejšnjega stoletja je bil predstavljen prototip Jaguar XJ13 –, a ta je, žal, prišel prepozno, saj so se homologacijska pravila organizacije FIA že spremenila. Športnik, ki naj bi na legendarni dirki Le Mansa pometel s konkurenco, ki so jo predstavljali Porsche, Ferrari in Ford, ni okusil dirkaškega adrenalina. In zdaj se vrača!

Jaguar XJ13 ni nikoli okusil občutka zmage ali dirkaškega adrenalina 24-urne preizkušnje, a kljub temu so mu izkazali spoštovanje, ki si ga zasluži – škotsko podjetje Ecurie Ecosse, ki je že dolga leta del avtomobilskega tekmovalnega športa, se je zdaj odločilo, da bodo izdelali avtomobil v duhu legendarnega avtomobila Jaguar XJ13.

Ecurie Ecosse LM69 je narejen po specifikacijah, ki bi jih imel avtomobil v letu 1969 – čeprav je osnovan za dirkališče, je LM69 cestno legalen. Izdelali bodo zgolj 25 primerkov, vanj pa vgradili sredinsko nameščeni 5,0-litrski, 5,3-litrski ali 7,3-litrski V 12-valjni motor.

LM69 je, kot smo omenili zgoraj, narejen po specifikacijah in pravilih, ki so veljala v letu 1969 – to pomeni, da avtomobil nima sodobnih sistemov, kot smo jih vajeni v današnjih avtomobilih. Moderne izboljšave, ki jih je ‘replika’ bila deležna, najdemo predvsem v obliki širših pnevmatik in uporabi kompozitnih materialov, zaradi katerih je avtomobil lažji (v primerjavi z njegovim ‘predhodnikom’).
Omejena serija in zgodovinski pedigre zagotovo dodajo k ceni, ki sicer ni znana, a zagotovo ni majhna.

Galerija: Ecurie Ecosse LM69

Dodatne Informacije

Več informacij:
ecuriecars.com

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!