Elon Musk: zgodba vizionarja v sliki in besedi

Elon Musk
Elon Musk
Zadnjič posodobljeno: :

Poznamo slavne in bogate, ki večino svojega časa porabijo za zabave in trošenja denarja za jahte, drage avtomobile ter dekleta. Toda vsi niso takšni. Spoznajte Elon Muska, vizionarja, ki prestopa ideje Steve Jobsa.

Elon Musk je tako kot ustanovitelj Facebooka, Mark Zuckerberg, pričel s programiranjem programov in svojo prvo računalniško igro prodal pri rosnih 12-ih letih za 500 ameriških dolarjev.

Foto: Flickr/OnInnovation
Foto: Flickr/OnInnovation

Elon je veliko stavil na izobrazbo. Diplomiral je tako iz poslovnih ved kot iz fizike na univerzi v Pensilvaniji. Šele kasneje se je usmeril v raziskovanje novih poslovnih idej in ustvarjal start-up podjetja.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Prvi milijon je Musk zaslužil leta 1999, ko je svoje takratno podjetje Zip2 prodal računalniškemu gigantu Compaq. Podjetje je ustvaril s svojim bratom in iz zaključenega posla iztržil zavidljivih 22 milijonov dolarjev.

REUTERS/Noah Berger
REUTERS/Noah Berger

Medtem, ko se je njegova kariera strogo vzpenjala, je njegovo zasebno življenje trpelo. Leta 2000 se je poročil z Justin Musk, s katero imata pet sinov. Ponovno se je poročil leta 2010 s Talulah Riley. A tudi z njo ni zdržal dolgo, saj sta se dve leti kasneje razšla.

Foto: AP
Foto: AP

Po uspehu podjetja Zip2 je Elon kupil start-up podjetje, ki se je kasneje razvilo v svetovno znani PayPal – storitev za plačevanje preko spleta. Samo dve leti kasneje je svoj 11,7 odstotni delež prodal eBayu in zaslužil bajnih 1,5 milijard dolarjev. Za Elona to ni pomenilo, da se lahko ustavi in prične uživati življenje kot marsikateri bogataš. Še preden je sklenil posel je pričel sodelovati z dvema podjetjema, zaradi katerih je postal eden najbolj prepoznavnih ljudi na svetu. SpaceX in podjetje za proizvodnjo električnih vozil, Tesla.

Foto: REUTERS/BRET Hartman
Foto: REUTERS/BRET Hartman
Foto: REUTERS/Rebecca Cook
Foto: REUTERS/Rebecca Cook

Leta 2006 je Elonov bratranec Lyndon Rive ustanovil SolarCity, kateri koncept je razvil prav Elon. Dvojica je SolarCity dvignila med največjega dobavitelja solarne energije v Združenih državah Amerike.

Foto: The NASDAQ OMX Group, Inc.
Foto: The NASDAQ OMX Group, Inc.

Leto 2006 je bila prelomnica za električno Teslo. S prvim modelom Roadster so prejeli nagrado “Inovacija leta” revije Time.

AP Photo/Mark J. Terrill
AP Photo/Mark J. Terrill

Dve leti kasneje je Tesla Roadster prešla v serijsko proizvodnjo in SpaceX je podpisal pogodbo z NASO za organizacijo poletov v vesolje v vrednosti 1,6 milijard ameriških dolarjev.

Foto: Bryan Mitchell/Getty Images
Foto: Bryan Mitchell/Getty Images

Tesla model S je največji uspeh podjetja Tesla. Prestižna električna limuzina, ki napoveduje prihodnost transporta. Osvojila je številna priznanja in nagrade “Avtomobil leta”. Sedaj se širi tudi v Evropo in prvi odzivi so  neverjetni. Septembra je bil Tesla model S najbolj prodajano vozilo na Norveškem.

Foto: Flickr/jurvetson
Foto: Flickr/jurvetson

Zaradi številnih uspehov in izumov, Elon Muska primerjajo z Tonyjem Starkom, protagonistom serije Iron Man. A kljub popularnosti v svetu blišča je raje iskal zaveznike drugod. Odlično se je razumel senatorko Dianne Feinstein in prijateljeval z predsednikom ZDA, Barackom Obamo.

Foto: Flickr/jurvetson
Foto: Flickr/jurvetson
Foto: REUTERS/Bill Ingalls
Foto: REUTERS/Bill Ingalls

S svojim vplivom, denarjem in znanjem si je zadal še večje izzive, ob katerih bi marsikdo zamahnil z roko. Na planetu Mars želi vzpostaviti kolonijo z 80 tisoč ljudi. Karta za polet bo stala 500 tisoč dolarjev. Eden izmed zadnjih njegovih projektov je transportni sistem Hyperloop. Tuba, ki omogoča prevoz potnikov iz Los Angelesa v San Francisco v 30 minutah.

Foto: Tesla Motors/Screenshot
Foto: Tesla Motors/Screenshot

A ni vse v projektih in izzivih, zato si je Elon letos v razkošnem Bel Airu kupil posest za katero je plačal 17 milijonov dolarjev.

Foto: Redfin
Foto: Redfin

Tesla nikoli ne počiva. Že razvijajo in spravljajo v pogon novo vozilo, električnega mestnega terenca model X.

Foto: REUTERS/David McNew
Foto: REUTERS/David McNew

Da je njegovo navdušenje nad avtomobili res veliko, je dokazal pred dnevi, ko je kupil Bondovo vozilo. Za milijon dolarjev je kupil “podmornico” Lotus Esprita, ki ga je angleški agent uporabljal v filmu “The Spy Who Loved Me”.

Foto: REUTERS/Noah Berger
Foto: REUTERS/Noah Berger

Elon Musk je človek, ki spreminja svet dobesedno. Uveljavlja nove smernice transporta, življenja, uporabe energije. Njegove najbolj neverjetne ideje se s časoma zdijo verjetne, zato verjamemo, da še zdaleč ni rekel zadnje besede. Star je šele 42 let.

Prelistaj našo revijo

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
Volkswagen ID.4: Prvi električni SUV v Volkswagnovih vrstah