fbpx

40 pequeñas acciones con las que puedes empezar hoy mismo a salvar el planeta Tierra

Foto: envato

Todos somos conscientes de lo importante que es cuidar el medio ambiente, pero muchas veces olvidamos que también podemos contribuir a cambiarnos a nosotros mismos. Es por eso que hemos preparado 40 cosas simples que puedes hacer para ayudar a nuestro planeta todos los días. Recuerde: cada pequeña cosa cuenta y es importante que todos hagamos nuestro mejor esfuerzo para vivir de la manera más saludable y respetuosa con el medio ambiente posible.

Dan Zemlje je marsikoga spomnil na cambio climático y škodljive vplive, ki jih imamo ljudje na Zemljo. Vendar pa nikakor ni vse izgubljeno: lepote našega planeta lahko prav vsak od nas pomaga ohraniti tako, da poskuša živeti čim bolj Hola y ecológicamente.
Strokovnjaki so prepričani, da ima vsako malo dejanje usted puede ogromen vpliv in da bomo, če stopimo skupaj in se vsi poslužujemo okolju prijaznih ravnanj, kmalu dosegli veliko razliko. Zato smo za vas pripravili seznam, ki vsebuje 40 malenkosti, s katerimi boste prispevali k zmanjšanju globalnega segrevanja y izumiranja živalskih vrst, katerih življenjski prostor zaradi našega potrošništva postaja čedalje manjši. Zavedati se moramo, da imamo le en planet in da moramo z njim ravnati prav.

Imamo le en planet Foto: Pixabay / Pexels

40 načinov, s katerimi lahko pomagate Zemlji:

1. Zaprite vodo, ko je ne potrebujete: pipo med umivanjem zob in miljenjem rok zaprite.

2. Izključite električne naprave: ko jih ne uporabljate, aparat za kavo, računalnik, svetilko… odklopite iz elektrike.

3. Perilo perite z mrzlo vodo: Potrudite se, da vsaj enkrat tedensko pralni stroj nastavite na pranje s hladno vodo.

4. Bodite ekološki pri uporabi pomivalnega stroja: Pomivalni stroj nastavite na funkcijo, pri kateri se bo vaša posoda posušila na zraku in ne znotraj stroja.

5. Izberite ekološke hišne pripomočke: Namesto plastike se pri izbiri hišnih pripomočkov odločite za take, ki jih boste lahko uporabljali večkrat. Predlagamo izdelke iz lesa ali recikliranih materialov.

6. Pozabite na toaletni papir: Tudi ogromna poraba toaletnega papirja škoduje našemu planetu. Predlagamo, da se namesto njega odločite za bide.

7. Izogibajte se papirnatim brisačam: Namesto njih za brisanje rok uporabite brisače iz blaga.

8. Ne pijte iz plastenk: Namesto plastenk, ki jih po uporabi zavržete, svojo pijačo shranjujte v bidonu.

9. Luči redno ugašajte: Ko sobo zapustite, ne pozabite ugasniti luči. S tem boste tudi prihranili pri stroških elektrike.

10. Ugasnite motor v avtomobilu: Ko se na parkirišču ustavite za malico, motorja avtomobila nikar ne pozabite ugasniti.

11. Kavo pijte iz kozarca za večkratno uporabo: Če ste navajeni, da pred službo obiščete kavarno, s seboj prinesite kozarec za večkratno uporabo.

12. Zbirajte deževnico: Če imate možnost, se odločite za shranjevanje deževnice, ki jo lahko namesto vode iz pipe uporabite za zalivanje rož ali čiščenje.

13. Izberite baterije za večkratno uporabo: Namesto navadnih se odločite za baterije za večkratno uporabo, ki bodo tudi podaljšale življenje vaših naprav.

14. Popravite pipo, ki pušča: Morda se že nekaj časa izogibate popravilu pipe, ki pušča, vendar pa s tem tako škodujete okolju kot tudi povečujete svoje stroške vode. Zato se popravila čimprej lotite.

15. Namesto dvigala izberite stopnice: Ne le, da boste tako pomagali Zemlji, ampak boste naredili tudi nekaj za svoje telo.

16. Ne pijte iz plastičnih slamic: Mnoge restavracije že ponujajo slamice iz papirja ali recikliranih materialov, vendar boste najbolj varni, če slamico prinesete s seboj.

17. Premislite, s čim okolju najbolj škodujete: Ker ima vsak od nas drugačen življenjski slog, so tudi malenkosti, s katerimi ga lahko spremenimo, različne. Predlagamo, da si vzamete čas in dobro premislite, katere so tiste navade, ki Zemlji najbolj škodujejo.

18. Avto uporabljajte čim manj: Če imate le možnost, se namesto z avtomobilom po opravkih odpravite peš, s kolesom ali z javnim prevozom. Dobra ideja je tudi, da se v službo odpeljete skupaj s sodelavci.

19. Izberite energetsko varčne žarnice: V zadnjih letih so mnoga podjetja pričela proizvajati okolju prijaznejše produkte, med katerimi so tudi žarnice, ki ne delujejo nič slabše kot tiste, ki ste jih vajeni.

20. Kupujte na tržnici: Namesto v supermarketu si sadje in zelenjavo priskrbite neposredno pri okoliških kmetih ali na tržnici.

Namesto supermarketa obiščite tržnico Foto: Photomix Company / Pexels

21. Odjavite se od neželene pošte: Ali še vedno prejemate neželene reklame? To lahko pereprečite tako, da na svoj nabiralnik nalepite znak, ki sporoča, da tovrstne pošte ne želite.

22. Položnice plačujte elektronsko: Položnice, bančne izpiski, letalske karte… so že dolgo na voljo tudi v elektronski obliki, zato predlagamo, da se prekomernemu odlaganju papirja izognite tako, da se odločite za plačevanje prek telefona.

23. Izberite e-knjige: Tudi knjige lahko namesto v papirnati obliki berete prek elektronske naprave.

24. Ne zavrzite elektronskih naprav: Telefonu, ki ga ne uporabljate več, ni treba, da postane odpadek. Preverite, ali v vaši bližini obstaja center, ki odkupuje telefonske dele.

25. Dom polepšajte s cvetjem: Ne le, da bodo rastline dvignile vaše razpoloženje in polepšale vaš dom, pač pa bodo pomagale tudi Zemlji.

26. Na svoj vrt postavite ptičjo hišico: Sobivanje z okoliškimi ptički bo polepšalo vaše jutra in poskrbelo, da boste živeli v sožitju z naravo.

27. Vrtnarite: Vrtnarjenje je dejavnost, ki lahko marsikomu na preprost način pomaga, da se počuti bolje, hkrati pa lahko z njim tudi prihranite pri nakupih hrane.

20. Namesto smetenja napravo popravite: V svetu potrošništva je povsem normalno, da izdelek zavržemo takoj, ko neha delati. Vendar pa se nepotrebnemu strošku nakupa nove naprave lahko izognite tako, da poskusite najprej izdelek popraviti sami.

29. Ne uporabljajte plastičnih vrečk: Namesto, da ob nakupu vzamete plastično vrečko, s seboj prinesite vrečo za večkratno uporabo.

30. Namesto dostave kuhajte: Ne le, da vam bo hvaležna denarnica, pač pa boste pomagali tudi okolju. Če se dostavi hrane ne morate odreči, pa izberite opcijo, pri kateri ne boste prejeli plastičnega pribora.

31. Odrecite se mesu: Mesna industrija poskrbi za enega največjih vplivov, ki škodujejo okolju. Zato predlagamo, da se potrudite, da boste mesa pojedli čim manj.

32. Kozarce znova uporabite: Marsikateri kozarec za shranjevanje lahko na ekološki znova zaživi: uporabite ga lahko za shranjevanje različnih izdelkov ali pa v njem hrano znova postrežete.

33. Sami izdelajte čistila: Mnogo madežev lahko počistite samo s kisom in ostalimi izdelki, ki jih najdete v omari, zato se uporabi čistil poskusite čim bolj izogniti.

34. Pomivajte ročno: Nikar ne prižgite pomivalnega stroja, če je potrebno oprati le nekaj krožnikov. Namesto tega se pomivanja lotite ročno.

35. Oblačila posušite na zraku: Veliko energije porabi tudi sušilni stroj, zato poskusite oblačila čim večkrat posušiti na zraku.

36. Podarite ali prodajte vse, česar ne potrebujete več: Oblačila, ki jih več ne nosite, podarite sorodnikom ali prijateljem, ali pa jih odnesite v trgovino iz druge roke. Enako lahko storite tudi z drugimi izdelki.

37. Kupujte v trgovini iz druge roke: V trgovino iz druge roke se lahko odpravite tudi sami. Oblačila, ki jih najdete tam, imajo velikokrat tudi nostalgičen pridih prejšnjih obdobij.

38. Kupujte v okolju prijaznih trgovinah: Izbirajte trgovine, ki ponujajo izdelke za večkratno uporabo ali pa pri proizvodnji uporabljajo reciklirane materiale.

39. Odpravite se na sprehod: Namesto za druženje, ki bi vključevalo nepotrebno potrošnjo, prijateljem predlagajte sprehod.

40. Počistite svojo okolico: Čiščenje se na prvi pogled ne zdi zabavno, vendar pa je to daleč od resnice. S prijatelji lahko organizirate druženje ob čiščenju in tako poskrbite, da bo bližnji park v veliko lepšem stanju.

contigo desde 2004

Del año 2004 investigamos tendencias urbanas e informamos a nuestra comunidad de seguidores diariamente sobre lo último en estilo de vida, viajes, estilo y productos que inspiran con pasión. A partir de 2023, ofrecemos contenido en los principales idiomas del mundo.