fbpx

Estas cosas en el hogar causan fatiga: Del televisor encendido al mal olor de una vela

Foto: envato

¿Alguna vez entró a su casa y se sintió aún más cansado en lugar de relajado?

Ali ste kdaj pomislili, da je vaš dom lahko vir vaše utrujenosti?

Vstop v hišo bi moral biti trenutek sprostitve in obnavljanja energije, vendar se včasih zgodi ravno nasprotno. Namesto tega se počutimo še bolj izčrpani in brezvoljni, ko stopimo čez prag lastnega doma.

Zakaj se to dogaja?

Odgovor skrit v različnih dejavnikih, ki lahko vplivajo na naše počutje in energijsko raven, ko smo doma.

Vaš dom, vaša oaza miru, lahko postane vir stresa in utrujenosti zaradi različnih razlogov. Morda niste nikoli resno razmišljali o tem, kako barva sten vpliva na vaše razpoloženje, ali kako nered lahko negativno vpliva na vaše mentalno zdravje.

Celo vaša posteljnina ali položaj pametnega telefona lahko vpliva na kakovost vašega spanca in s tem na vašo energijo čez dan.

Ste utrujeni? Foto: Andrea Piacquadio / Pexels

Znanstvene raziskave so pokazale, da obstaja močna povezava med našim fizičnim okoljem in našim čustvenim stanjem ter energijsko ravnjo. In čeprav se včasih morda ne zavedamo, kako ti drobni detajli v našem domu vplivajo na nas, je pomembno razumeti, kako lahko spremenimo svoje okolje, da bi se počutili bolj osveženi, energični in polni življenja.

Če se počutite, kot da bi vam hiša odvzela namesto dajala energijo, razmislite o naslednjih možnih vzrokih:

Barva sten

Presenetljivo je, kako lahko barva sten vpliva na naše razpoloženje in energijsko raven. Raziskave so pokazale, da hladni odtenki, kot so siva, modra in azurna, lahko delujejo pomirjujoče, kar vodi v počasnejši srčni utrip in nižji krvni tlak. Če se torej počutite zaspane, morda razlog tiči v barvi vaših sten. Poskusite jih prebarvati v toplejše, bolj pozitivne odtenke, ki bodo vaš dom napolnili z živahnostjo.

Televizija kot stalna spremljevalka

Neprestano delovanje televizije lahko ustvari informacijski hrup, ki negativno vpliva na naše mentalno zdravje. Če ste navajeni, da se ob vstopu v hišo takoj usedete pred televizijo, je mogoče, da ta navada povzroča glavobole in splošno nelagodje.

Radi bi gledali svojo najljubšo nadaljevanko, pa … Foto: Andrea Piacquadio / Pexels

Poskusite zmanjšati čas, ki ga preživite pred ekranom, in si raje privoščite trenutke tišine ali aktivnosti, ki vam pomagajo sprostiti se.

Nered in umazanija

Kaos v domu lahko povzroči stalno napetost in stres, kar lahko izčrpava vašo energijo. Raziskave so pokazale, da nered vpliva na naše možgane in otežuje koncentracijo, kar posledično vodi v občutek utrujenosti. Poskusite redno pospravljati in organizirati svoj dom ter s tem omogočite bolj mirno in sproščeno okolje.

Hábitos alimenticios

Hitra hrana in obilna večerja lahko povzročijo težave s spanjem in posledično utrujenost. Nezdrava hrana, bogata z ogljikovimi hidrati in sladkorjem, lahko povzroči nenadne skoke krvnega sladkorja, kar pa lahko vodi v občutek utrujenosti in pomanjkanja energije. Poskusite zdravejše alternative ter se izognite težkim obrokom pred spanjem.

aromaterapia

Vonj po sivki je sicer znan po svojih sproščujočih lastnostih, vendar prekomerna izpostavljenost tej dišavi lahko povzroči zaspanost in utrujenost. Poskusite raznolike dišave, kot so metina ali citrusi, in tako oživite svoje čute brez tveganja za prekomerno utrujenost.

…bi najraje zaspali. Foto: Vika Glitter / Pexels

Ligero

Pomanjkanje naravne svetlobe v domu lahko vpliva na naše razpoloženje in energijsko raven. Zaprte žaluzije in debeli zastori lahko ustvarijo občutek utesnjenosti in depresije. Poskusite maksimalno izkoristiti naravno svetlobo in svoj dom napolniti z energijo.

Temperatura

Prenizka sobna temperatura lahko povzroči občutek utrujenosti in zaspanosti. Zagotovite, da je temperatura v vašem domu primerna za udobno bivanje in dobro počutje.

Dispositivos inteligentes

Mobilni telefon ali tablica na nočni omarici lahko motita kakovosten spanec in povzročata občutek utrujenosti. Poskusite omejiti uporabo teh naprav pred spanjem in jih raje pustite v drugem prostoru.

Kakovost posteljnine

Neustrezna posteljnina lahko vpliva na kakovost vašega spanca. Poskrbite za udobno posteljnino, ki bo ustrezno regulirala temperaturo telesa in vam omogočila miren in kakovosten spanec.

contigo desde 2004

Del año 2004 investigamos tendencias urbanas e informamos a nuestra comunidad de seguidores diariamente sobre lo último en estilo de vida, viajes, estilo y productos que inspiran con pasión. A partir de 2023, ofrecemos contenido en los principales idiomas del mundo.