fbpx

¿Cómo almacenar correctamente los alimentos?

Probablemente todos nos hemos topado con algún trozo de queso mohoso o de pan seco en la cocina. Para que ya no nos molestemos ante tales inconvenientes, simplemente podemos aprender a almacenar los alimentos correctamente. Lea todo sobre cómo, dónde y durante cuánto tiempo almacenar frutas, verduras, pan, queso, carne, huevos y hierbas.

frutas

Banane, hruške, paradižniki y melón bodo najdlje ostali sveži (3-5 dni), če jih bomo neovite pustili na kuhinjskem pultu. Drugače je z jabolki, za katere je najbolje, če jih shranimo v predale v hladilniku, kjer bodo zdržali tudi do 3 tedne. V predalih hladilnika je najbolje pustiti tudi bayas (sveže bo ostalo 3-5 dni) in pa grozdje v plastični vrečki, ki bo tako zdržalo 1-2 tedna. Avokado, slive, breskve y nektarine je najbolje pustiti kar na pultu, ko pa se enkrat omehčajo, jih moramo shraniti v hladilnik, kjer bodo zdržali do 5 dni. Frutas cítricas je najbolje shranjevati na polici hladilnika (do 2 tedna), če pa jih prepolovimo, bodo zaviti v plastiko ostali dobri še 2 dni. Prepolovljeno banano je najbolje zaviti v alu folijo, prepolovljen avokado pa bo v hladilniku zdržal še kakšen dan, če bomo nanj stisnili limono in ga ovili s plastično folijo.

LEE MAS: Elegir alimentos orgánicos nunca ha sido tan fácil

Vegetales

V predalih hladilnika moramo zavite v plastiko shranjevati brokoli, zelje, korenje, cvetačo, kumare y prepolovljeno čebulo. Temna listnata zelenjava, zelen fižol, prepolovljen ingver, glava zelene solate y rábanos bodo najdlje ostale sveže (5-14 dni), če jih bomo v predal hladilnika spravili v plastično vrečko skupaj s suho papirnato brisačo. Patatas v papirnati vreči lahko skupaj s čebulo, česnom in bučami, pustimo v temni shrambi tudi več mesecev.

Hierbas

Perejil y cilantro bosta ostala sveža teden dni, če ju bomo zavreli v vodi in ju potem rahlo zakrita s plastično vrečko shranili v hladilnik. Podobno je z la basílica, le da lahko to pustimo kar na kuhinjskem pultu. Romero y tomillo bosta na polici hladilnika ostala dišeča dva tedna, cebollín pa bo ovit v vlažno papirnato brisačo in plastiko v hladilniku zdržal 5 dni.

Meso, ribe in jajca

Huevos ostanejo v hladilniku navadno dobra do dveh tednov, podobno pa je tudi z vsemi salamami y tocino, če jih v hladilniku pustimo zapečatene v plastiki. Conchas y sveže ribe lahko v hladilniku zavite pustimo največ en dan, zamrznjene ribe in rakce pa v vakuumski vrečki tudi do pol leta. Carne fresca, aves de corral y dimljen losos lahko zaprti v originalni embalaži v hladilniku ostanejo največ dva dni, zamrznjeni pa 3-6 mesecev.

Kruh in sir

Pan lahko v vrečki brez zraka pustimo v zmrzovalniku 3 mesece, medtem ko bo na sobni temperaturi ostal svež kar 3 dni, če ga bomo pospravili v vrečko brez zraka in ga postavili tako, da bo na pultu stal navpično na odrezanem delu. Queso lahko ohranimo svež 1 mesec – toda le, če ga v hladilniku tesno zavijemo v pergamentni papir ter nato še v plastično folijo.

Slikovni prikaz shranjevanja živil
Slikovni prikaz shranjevanja živil

Más información

Adaptado y adaptado de:
buzzfeed.com

contigo desde 2004

Del año 2004 investigamos tendencias urbanas e informamos a nuestra comunidad de seguidores diariamente sobre lo último en estilo de vida, viajes, estilo y productos que inspiran con pasión. A partir de 2023, ofrecemos contenido en los principales idiomas del mundo.