La cena de Navidad es una de las cenas más importantes, si no la más importante, del año. Cuidemos su magia con grandes recetas que alegrarán la velada de toda la familia.
En božični cenas se zbere celotna družina in težko je ugoditi vsem okusom. Da bi bile jedi všeč vsem povabljenih, smo pripravili meni s štirimi hodi con dvema glavnima jedema, med katerima lahko izbiramo ali pa pripravimo kar obe. Sestavine so prirejene za 4 osebe, v kolikor nas bo za mizo več, pripravimo sorazmerno večje količine jedi. Receta por božično večerjo je enostaven in ne zahteva posebnega kuharskega znanja. Le nekaj dobre volje.
LEE MAS: Cenas navideñas tradicionales en todo el mundo
Predjed: Namaz iz dimljenega lososa
Ingredientes:
- 150 g dimljenega lososa
- 150 g polnomastne skute
- 100 g de mantequilla
- perejil
- pimienta
Preparación:
V mešalniku dobro premešamo vse sestavine in dobljeni namaz ohladimo v hladilniku. Postrežemo s popečenimi kruhki.
Topla predjed: Čebulna juha s sladko smetano
Ingredientes:
- 5 velikih čebul
- 1 l de base sopera
- 100 ml de nata dulce
- sal
- pimienta
Preparación:
Čebule olupimo in prerežemo na pol. Položimo jih na pekač obložen s peki papirjem in v pečici pečemo približno 45 minut na 180 stopinjah. Pečene damo v večjo posodo za kuhanje, zalijemo z jušno osnovo, solimo, popramo in zavremo. Kuhano juho odstavimo, ji dodamo smetano in zmeljemo s paličnim mešalnikom. Okusno francosko kremno juho postrežemo s popečenimi kruhovimi kockami.
Glavna jed 1: Božični brancin iz pečice
Ingredientes:
- 4 brancini
- 8 krompirjev
- 2 limones
- 4 žlice nasekljanega peteršilja
- 4 cucharadas de aceite de oliva
- 4 dientes de ajo
- sal
- pimienta
- Romero
Preparación:
Brancine očistimo, operemo in osušimo. Olupimo in operemo krompir in česen. Peteršilj operemo. Česen in peteršilj na drobno nasekljamo. Limoni operemo, eno ožamemo. Krompir narežemo na poljubno velike kose. Pečico ogrejemo na 200 stopinj. Krompir stresemo v pomaščen pekač, polijemo z olivnim oljem, solimo, popramo in potresemo z žlico peteršilja. Pečemo približno pol ure. Brancine posolimo, natremo s česnom, rožmarinom in peteršiljem. Na popečen krompir položimo ribe, pokapamo s preostankom olja in limoninim sokom, temperaturo znižamo na 180 stopinj in pečemo še približno 25 minut. Drugo limono narežemo na krhlje in z njimi okrasimo jed.
Glavna jed 2: Pečen božični piščanec
Ingredientes:
- 1 velik piščanec
- aceite de oliva
- nekaj vejic timijana
- 3 dientes de ajo
- sal
- pimienta
- jugo de medio limon
- 2 berenjenas
- 2 zanahorias
- 2 matraces
- 4 olupljeni krompirji
- 2 veliki čebuli
- vino blanco
Preparación:
Piščanca operemo in ga nadevamo z olupljenimi stroki česna ter vejicami timijana. Bučke, melancane, korenje in čebule narežemo na poljubno velike kose. Piščanca natremo s sokom limone in položimo v namaščen pekač. Potresemo s soljo, timijanom in poprom. Okrog piščanca razporedimo zelenjavo, prelijemo s kozarcem belega vina in postavimo v na 200 stopinj ogreto pečico. Pečemo približno pol ure, obrnemo piščanca, premešamo zelenjavo, začinimo in pečemo še približno eno uro.
Sladica: Praznični kolač
Ingredientes:
- 5 huevos
- 100 g de mantequilla
- 180 g sladkorja v prahu
- 140 g de harina
- 50 g de cacao
- žlička pecilnega praška
- 100 ml de nata dulce
- 100 g de chocolate
Preparación:
Presejemo suhe sestavine in ločimo rumenjake in beljake. Penasto umešamo rumenjake in 100g sladkorja ter dodamo zmehčano maslo. Beljake s preostalim sladkorjem stepemo v sneg in ga počasi vmešamo v rumenjake in na koncu dodamo še moko. Dobljeno zmes vlijemo v podolgovat pekač in ga položimo v na 180 stopinj ogreto pečico. Pečemo približno 40 minut. Med pečenjem pripravimo glazuro. V kozico vlijemo sladko smetano in nadrobljeno čokolado. Stopimo in z dobljenim prelivom premažemo pečen kolač.