fbpx

Ricetta: Magica cena di Natale

La cena di Natale è una delle cene più importanti, se non la più importante dell'anno. Prendiamoci cura della sua magia con grandi ricette che allieteranno la serata per tutta la famiglia.

SU božični cene se zbere celotna družina in težko je ugoditi vsem okusom. Da bi bile jedi všeč vsem povabljenih, smo pripravili meni s štirimi hodi con dvema glavnima jedema, med katerima lahko izbiramo ali pa pripravimo kar obe. Sestavine so prirejene za 4 osebe, v kolikor nas bo za mizo več, pripravimo sorazmerno večje količine jedi. Ricetta per božično večerjo je enostaven in ne zahteva posebnega kuharskega znanja. Le nekaj dobre volje.

PER SAPERNE DI PIÙ: Cene tradizionali di Natale in tutto il mondo

Predjed: Namaz iz dimljenega lososa

Ingredienti:

  • 150 g dimljenega lososa
  • 150 g polnomastne skute
  • 100 g di burro
  • prezzemolo
  • pepe
Lososov namaz
Lososov namaz

Preparazione:
V mešalniku dobro premešamo vse sestavine in dobljeni namaz ohladimo v hladilniku. Postrežemo s popečenimi kruhki.

Topla predjed: Čebulna juha s sladko smetano

Ingredienti:

  • 5 velikih čebul
  • 1 l di base per zuppa
  • 100 ml di panna dolce
  • sale
  • pepe
Kremna čebulna juha
Kremna čebulna juha

Preparazione:
Čebule olupimo in prerežemo na pol. Položimo jih na pekač obložen s peki papirjem in v pečici pečemo približno 45 minut na 180 stopinjah. Pečene damo v večjo posodo za kuhanje, zalijemo z jušno osnovo, solimo, popramo in zavremo. Kuhano juho odstavimo, ji dodamo smetano in zmeljemo s paličnim mešalnikom. Okusno francosko kremno juho postrežemo s popečenimi kruhovimi kockami.

Glavna jed 1: Božični brancin iz pečice

Ingredienti:

  • 4 brancini
  • 8 krompirjev
  • 2 limoni
  • 4 žlice nasekljanega peteršilja
  • 4 cucchiai di olio d'oliva
  • 4 spicchi d'aglio
  • sale
  • pepe
  • rosmarino
Brancin iz pečice
Brancin iz pečice

Preparazione:
Brancine očistimo, operemo in osušimo. Olupimo in operemo krompir in česen. Peteršilj operemo. Česen in peteršilj na drobno nasekljamo. Limoni operemo, eno ožamemo. Krompir narežemo na poljubno velike kose. Pečico ogrejemo na 200 stopinj. Krompir stresemo v pomaščen pekač, polijemo z olivnim oljem, solimo, popramo in potresemo z žlico peteršilja. Pečemo približno pol ure. Brancine posolimo, natremo s česnom, rožmarinom in peteršiljem. Na popečen krompir položimo ribe, pokapamo s preostankom olja in limoninim sokom, temperaturo znižamo na 180 stopinj in pečemo še približno 25 minut. Drugo limono narežemo na krhlje in z njimi okrasimo jed.

Glavna jed 2: Pečen božični piščanec

Ingredienti:

  • 1 velik piščanec
  • olio d'oliva
  • nekaj vejic timijana
  • 3 spicchi d'aglio
  • sale
  • pepe
  • succo di mezzo limone
  • 2 jajčevca
  • 2 carote
  • 2 boccette
  • 4 olupljeni krompirji
  • 2 veliki čebuli
  • vino bianco
Hrustljavo pečen piščanec z zelenjavo iz pečice
Hrustljavo pečen piščanec z zelenjavo iz pečice

Preparazione:
Piščanca operemo in ga nadevamo z olupljenimi stroki česna ter vejicami timijana. Bučke, melancane, korenje in čebule narežemo na poljubno velike kose. Piščanca natremo s sokom limone in položimo v namaščen pekač. Potresemo s soljo, timijanom in poprom. Okrog piščanca razporedimo zelenjavo, prelijemo s kozarcem belega vina in postavimo v na 200 stopinj ogreto pečico. Pečemo približno pol ure, obrnemo piščanca, premešamo zelenjavo, začinimo in pečemo še približno eno uro.

Sladica: Praznični kolač

Ingredienti:

  • 5 uova
  • 100 g di burro
  • 180 g sladkorja v prahu
  • 140 g di farina
  • 50 g di cacao
  • žlička pecilnega praška
  • 100 ml di panna dolce
  • 100 g di cioccolato
Praznični kakavov kolač
Praznični kakavov kolač

Preparazione:
Presejemo suhe sestavine in ločimo rumenjake in beljake. Penasto umešamo rumenjake in 100g sladkorja ter dodamo zmehčano maslo. Beljake s preostalim sladkorjem stepemo v sneg in ga počasi vmešamo v rumenjake in na koncu dodamo še moko. Dobljeno zmes vlijemo v podolgovat pekač in ga položimo v na 180 stopinj ogreto pečico. Pečemo približno 40 minut. Med pečenjem pripravimo glazuro. V kozico vlijemo sladko smetano in nadrobljeno čokolado. Stopimo in z dobljenim prelivom premažemo pečen kolač.

Con te dal 2004

Dall'anno 2004 ricerchiamo le tendenze urbane e informiamo quotidianamente la nostra comunità di follower sulle ultime novità in fatto di stile di vita, viaggi, stile e prodotti che ispirano con passione. Dal 2023, offriamo contenuti nelle principali lingue globali.