El 13 de diciembre de 2016 entró en vigor un reglamento en la Unión Europea, es decir, también en Eslovenia, que obliga a los productores de alimentos a etiquetar el valor nutricional de los alimentos. Esto significa que a partir de ahora todos los alimentos preenvasados tendrán información nutricional. En el envase, los fabricantes deberán proporcionar información sobre el valor energético, cantidad de carbohidratos, grasas totales y saturadas, sal, azúcares y proteínas. Solo se ha omitido la información sobre la cantidad de fibra dietética, que (todavía) no es obligatoria.
Obvezno označevanje hranilne vrednosti predpakiranih živil je še zadnja od sprememb leta 2011 sprejete evropske Uredbe o zagotavljanju informacij o živilih evropskim potrošnikom. In kaj dodatne informacije na embalaži prinašajo potrošniku? Podatki o energijski vrednosti živil, količini sladkorjev, maščob, ogljikovih hidratov in drugih hranil, pomenijo dodatno varovalko pred izbiro nezdravih živil. Zdaj bomo torej še lažje izbrali živila z ugodnejšo prehransko sestavo.
LEE MAS: 10 curiosidades sobre la comida que seguro no sabías
Dodatno informiranje o sestavi živil nam bo olajšalo prepoznavanje živil, ki so na strani zdravja. Marsikateri proizvajalci so svoje embalaže s temi podatki že opremili v preteklosti, navajanje hranilne vrednosti živil pa bo obvezno tudi v spletnih trgovinah. Od leta 2014 sta bila zakonsko predpisana le obvezno poudarjeno označevanje alergenov, minimalna velikost črk in način, kako se podatki predstavljajo. Navajenje hranilne vrednosti živila na embalaži je bilo vse do tega tedna prostovoljno.
Kaj pa izjeme? Hranilne vrednosti ni obvezno navajati obrtno proizvedenim živilom, ki jih proizvajalec dobavlja direktno končnemu potrošniku ali lokalnim podjetjem (posredništvno ni dovoljeno). Uredba velja za vsaj živila proizvedena od 13. decembra 2016 dalje. Na tržišču bodo seveda lahko ostala tudi živila, proizvedena pred tem datumo in označena po starem in sicer vse do preteka roka trajanja.